Vojni helikopter bez PILOTA letio 134 kilometra - Obavio dvije misije(video)

Modifikovani američki vojni helikopter Black Hawk obavio je let bez pilota između planina kako bi u simuliranoj misiji dostavio zalihe krvi.

Helikopter je sve vrijeme bio pod kontrolom kompjutera za let. Letio je nisko i brzo kroz dolinu, a u konačnici je prešao put dug 134 kilometra i uspješno dostavio zalihe krvi.

Tokom drugog testa je demonstrirano podizanje tereta težeg od jedne tone čime je dokazao da može da mijenja putanje i "pokupi" lutku koja je predstavljala ranjenog vojnika. Testni letovi su obavljeni tokom vježbe u oktobru.

"Riječ je o zaista autonomnom sistemu. Jednom kad se postavi zadatak, više nema potrebe za vezom za prenos podataka jer helikopter sam donosi odluke", izjavio je Igor Čerepinski iz kompanije Sikorsky Innovations.

Bilo je to najnovije dostignuće u programu Američke agencije za napredna istraživanja u oblasti odbrane pod nazivom ALIAS, koji testira MATRIX tehnologiju kompanije Sikorsky, odnosno paket koji može pretvoriti helikopter u autonomnu letjelicu. Prvi kratki letovi bez ljudske posade obavljeni su u februaru.

"Mislim da je napravljen značajan skok u odnosu na prethodne vježbe i eksperimente. Let od 134 kilometra predstavlja značajnu udaljenost", rekla je Stejsi Petidžon.

Tokom posljednje vježbe je helikopter Black Hawk nosio 250 kg simulirane i prave krvi. Letio je nisko, 60 metara iznad tla te je dostigao brzinu od 185 km/h između planina, a oslanjao se na senzore kako ne bi udario u neku prepreku.

Tokom leta koji je podrazumijevao podizanje tone tereta zakačenog sajlom dugom 12 metara, helikopter je letio prema označenoj zoni slijetanja. Demonstrirano je kako čovjek putem tablet kompjutera može slati komande bespilotnom helikopteru da ispusti teret, a potom da promijeni smijer i pokupi žrtvu na bojnom polju.

Ovakvi helikopteri bi se mogli koristiti za opskrbljivanje vojske bez rizikovanja života pilota, ali i za obavljanje manje opasnih misija dok se posada odmara.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković