Međunarodna istraživačka stanica do koje može da se dođe samo vozom i liftom

Do međunarodne istraživačke stanice sa koje prostire vrtoglavi pogled dolazi se vozom i ultrabrzim liftom koji se na visinu od 108 metara popne za 25 sekundi...

Jungfraujoh na zapadu Švajcarske mnogi smatraju jednim od najljepših mjesta u zemlji, a nazivaju ga i vrhom Evrope. Ovaj planinski vrh uzdiže se na 4.158 metara, a na visini od 3.454 metara nalazi se najviša evropska željeznička stanica, kao i impresivna opservatorija.

Opservatorijum Sfinga izgrađen je na šokantno strmoj litici 1.937. Sa nekoliko laboratorija, meteorološkom stanicom, astronomskim kupolama i teleskopom od 76 cm, Sfinga je korišćena za proučavanje glaciologije, medicine, fizike kosmičkih zraka i astronomije.

Tokom godina, Sfinga je unaprijeđivana i prilagođavana potrebama naučnika. Danas je opservatorijum potpuno opremljen strujom, vodom, telefonom i internetom.

Do međunarodne istraživačke stanice i opservatorijuma može da se stigne vozom i ultrabrzim liftom koji se penje na visinu od 108 metara za 25 sekundi. Na putu do Sfinge posjetioci ne moraju da rješavaju nijednu zagonetku kao u pričama o ovom mitološkom stvorenju - to mogu da prepuste istraživačima.

Dovoljno je da uživate u pogledu na okolne vrhove i prirodu. Panoramski pogled sa terase zatvorene rešetkom pruža se na sniježne Alpe, zelene doline i glečer Aletsch, najduži na Alpima, koji se proteže do Njemačke i Italije.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković