Stručnjaci objasnili: Pročitajte zašto su protiv stalnog ljetnjeg računanja vremena

Počelo je zimsko računanje vremena, kazaljke su pomjerene za jedan sat unazad. U proljeće se ponovo vraćaju na ljetnje računanje vremena.

Već neko vrijeme se govori o ukidanju pomjeranja sata, a stručnjaci smatraju da bi stalno ljetnje računanje vremena moglo da bude štetno po zdravlje.

U SAD sve više ljudi podržava ovu ideju. Američki Senat usvojio je Zakon o zaštiti od sunca i ako bude usvojen, ljetnje računanje vremena u Americi bi postalo trajno. Florida je još 2018. glasala za uvođenje stalnog ljetnjeg računanja vremena, ali ono još ne može da stupi na snagu dok ne postane savezni zakon, piše N1 prenoseći CNN.

Ali sve veći broj stručnjaka tvrdi da pomjeranje ruku naprijed u proljeće negativno utiče na zdravlje. Istraživanja u proteklih 25 godina pokazala su da jednosatna promjena narušava ritmove tijela usklađene sa rotacijom Zemlje, a vodi se i debata o tome da li je ljetnje računanje vremena generalno dobra stvar.

Standardno vrijeme, odnosno kada u jesen pomjerimo satove unazad, mnogo je bliže sunčevom dnevnom i noćnom ciklusu. To je ciklus koji je vjekovima određivao naš tjelesni sat, naglašavaju stručnjaci.

Istraživanja su pokazala da pomjeranje satova u proljeće povećava rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja poput depresije, utiče na probavni i endokrini sistem i skraćuje trajanje sna. Takođe može smanjiti očekivani životni vijek.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković