Da li ste znali koliko evropskih gradova ima metroe: Evo gdje ih je najviše, a gdje su najduži

Sistemi pozemnih električnih željeznica sa ekskluzivnim prvenstvom prolaza, mahom poznati pod terminom metro, duže od 120 godina dio su saobraćaja u Evropi.

Vremenom, uz velika ulaganja, podzemne željeznice postale su najmasovniji vid javnog transporta u mnogim sredinama, a u Evropi danas, računajući Rusiju i Istanbul, ukupno 56 gradova ima metro sisteme.

Najviše ih je u Italiji, Španiji i Francuskoj

Najviše ih je u Italiji, gdje čak sedam gradova ima podzemnu željeznicu – Rim, Torino, Milano, Napulj, Breśa, Đenova i Katanija.

U Španiji žitelji šest gradova koriste metro (Madrid, Barselona, Bilbao, Valensija, Sevilja, Palma), baš kao i u Francuskoj (Pariz, Marsej, Lion, Lil, Tuluz, Ren).

Među najnaprednijim metro sistemima su oni u Njemačkoj, u tamošnja četiri grada, a jednak ih je broj i u Velikoj Britaniji.

U našem okruženju metro ima jedino Sofija

Kada je riječ o našem okruženju, od kraja devedesetih podzemnu željeznicu ima Sofija. Pritom, sistem u bugarskoj prijestonici ima čak 47 stanica i dugačak je 52 kilometra.

Ipak, u tu su kilometražu uračunate i dionice željeznice koje izlaze iznad zemlje.

Budimpešta, Bukurešt, Solun i Atina gradovi su u nešto širem okruženju koji imaju podzemnu željeznicu.

Najduža mreža je u Londonu, najkraća u Lozani

Najdužu mrežu ima London sa 470 kilometara. Slijede Moskva (435), Madrid (290), Pariz (226), Berlin (156), Barselona (150) i Istanbul (143).

Najmanji evropski grad koji ima metro sistem je Lozana u Švajcarskoj. Ujedno je riječ i o najkraćoj podzemnoj željeznici na kontinentu – dugačkoj nepunih šest kilometara.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković