Lista zanimljivosti o novoj godini koje možda nijeste znali

  1. decembar sve je bliže, a dok se pripremate za doček...

Otkrivamo vam najzanimljivije činjenica o proslavi Nove godine.

  1. Novogodišnje odluke

Oko 40% ljudi svake godine donosi odluke da će nešto promjeniti početkom sljedeće godine. Velika većina tih odluka odnosi se na nas same (vježbanje, promjena posla, finansije…), a osma najčešća novogodišnja odluka jeste obećanje da ćemo poboljšati odnose sa partnerom, prijateljem ili nekim članom porodice. Prva na listi najčešćih novogodišnjih odluka očekivano je gubitak viška kilograma.

  1. Zašto 1. januar?

Na ovoj tradiciji možemo da zahvalimo Gaju Juliju Cezaru, koji je promIJenio kalendar i postavio januar kao prvi mJesec nadolazeće godine.

  1. Kako se prije slavila Nova godina?

Ako gledamo na tradiciju naroda pre oko 2000 godina, većina ljudi, kao što je na primjer bio slučaj u Mesopotamiji, Nova godinaslavila se 20. marta- kada se dešava prolJećna ravnodnevica.

  1. Mjesec januar

Bog Janus, je jedan od najstarijih i najvažnijih božanstava u rimskoj mitologiji, koji se smatrao bogom svih početaka i prelaza. Imao je dva lica, jednim je gledao naprijed, drugim nazad i po njemu, mjesec januar dobio je ime.

  1. Novogodišnji poljubac

Ova tradicija poljupca u ponoć nastala je u Engleskoj ili Njemačkoj u Srednjem vijeku. Nije utvrđeno kod kog evropskog naroda je srećni poljubac u ponoć, za Novu godinu, prvo nastao jer je jednaka tradicija bila u obje zemlje. I dan danas, ovo se rado praktikuje. Ipak, neki istoričari tvrde da je ova tradicija nastala u starom Rimu.

  1. Ko prvi i posljednji slavi Novu godinu

Stanovnici ostrva Karibati, u centralnom Pacifiku, prvi dočekuju Novu godinu, dok Američka Samoa posljednja proslavlja.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković