Djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, a ove osobine od oca

Genetičari tvrde da djeca inteligenciju nasljeđuju od majke, ali otac najviše utiče na to da li će dijete biti muško ili žensko.

Ako tata ikad bude razočaran što nema dječaka ili djevojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga. Muškarci su jedini odgovorni za određivanje biološkog pola djeteta - rekla je genetičarka Dana Breset, a prenosi "Femili edukejšen".

Osim pola, od oca djeca nasljeđuju visinu, ali i eventualne probleme s mentalnim zdravljem.

"Fizički izgled djeteta često je bliži očevim nego majčinim genima. Postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje visine djeteta, ali i dokazi koji govore da tatini geni imaju veću ulogu u tome koliko će dijete biti visoko", dodaje dr Brest.

Ona je ukazala da na osnovu istraživanja upravo očevi mogu svojoj djeci da prenesu mutirane gene koji izazivaju mentalne bolesti ili neke druge probleme sa mentalnim zdravljem.

"Najčešće je riječ o stanjima kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj. Studije su pokazale i da djeca čiji su očevi stariji od 45 godina u trenutku njihovog rođenja imaju veću vjerovatnoću da će imati poteškoće u učenju, ali i sklonost ka depresiji ili anksioznosti", objasnila je dr Brest.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković