Izazovi za pilote - Ovi aerodromi smatraju se najopasnijim na svijetu

Različiti uslovi mogu doprinijeti da slijetanje i polijetanje s aerodroma bude izazov za pilote, a među najopasnijim na svijetu su Lukla u Nepalu, Toncontin u Hondurasu, Madeira u Portugalu.

Sa zapanjujućim brojem aviona koji svakodnevno polijeću i slijeću s različitih lokacija, aerodromi se mogu smatrati jednom od najvažnijih struktura na svijetu. Ove strukture obezbjeđuju neophodnu infrastrukturu za efikasan vazdušni saobraćaj, ali nisu svi aerodromi isti.

S obzirom na to da se neki nalaze na neravnom terenu ili na njih utiču drugi uslovi postoje određeni koji se smatraju najopasnijim na svijetu. Web stranica Traveller365 izdvojila je stoga 10 najopasnijih aerodroma na svijetu.

  1. Aerodrom Lukla, Nepal

Poznat i kao aerodrom Tenzing-Hillary, ovaj aerodrom se nalazi u himalajskim planinama u Nepalu i poznat je kao najopasniji aerodrom na svijetu. Kratka pista koja se nalazi između dva planinska vrha duga je samo 457 metara i zahtijeva od pilota da budu posebno obučeni za slijetanje i polijetanje.

  1. Međunarodni aerodrom Toncontin, Honduras

 Smješten u glavnom gradu Tegucigalpa, Toncontin se smatra drugim najopasnijim aerodromom na svijetu. Aerodrom ima vrlo kratku pistu od oko 1862 metara koja je okružena planinama i nalazi se na nadmorskoj visini od 1004 metra.

  1. Međunarodni aerodrom Princeza Juliana, St. Maarten

Uska pista ovog aerodroma nalazi se ispred plaže Maho i duga je samo 2300 metara. Poznat je po svojim pistama nadomak plaža koje zahtijevaju slijetanje na vrlo malim visinama i vrlo precizne prilaze komercijalnih mlaznjaka.

  1. Aerodrom Madeira, PortugalAerodrom

Madeira se nalazi na malom ostrvu u Atlantskom okeanu i ima vrlo kratku pistu od 2000 metara. Piloti moraju biti prilično vješti da bi uspješno sletjeli na ovu lokaciju zbog jakog vjetra i planinsko.

  1. Međunarodni aerodrom Gibraltar

GibraltarMeđunarodni aerodrom Gibraltar, dugačak samo 548 metara, jedan je od najkraćih komercijalnih aerodroma na svijetu. Smješten između visokih litica na Gibraltarskoj stijeni, poznato je da je aerodrom teško sletjeti zbog kratke piste i ograničene vidljivost

6 Aerodrom Paro, Butan

Ovaj aerodrom se nalazi u planinskom lancu Himalaja i poznat je kao jedan od najopasnijih aerodroma na svijetu. Aerodrom je okružen visokim vrhovima, što otežava pilotima slijetanje i polijetanje.

  1. Aerodrom Courchevel, Francuska

Smješten u francuskim Alpama, aerodrom Courchevel poznat je po svojim preciznim prilazima za slijetanje koji zahtijevaju od pilota da prave oštre zaokrete na krajevima piste. Aerodromska pista duga je samo 524 metra, što je čini jednom od najkraćih pista na svijetu.

  1. Međunarodni aerodrom Queen Beatrix, Aruba

Međunarodni aerodrom Kraljica Beatriks nalazi se na jugu Arube i poznat je po svojoj uskoj pisti i turbulentnim vetrovima koji pilotima otežavaju slijetanje i polijetanje.

  1. Aerodrom Juancho E. Yrausquin, Saba

Smješten na karipskom ostrvu Saba, ovaj aerodrom je poznat po svojoj vrlo kratkoj i uskoj pisti od 399 metara. Pista je okružena strmim liticama što otežava polijetanje i slijetanje.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković