Stručnjaci za zapošljavanje tvrde da ovu boju ne bi trebalo da nosite na razgovoru za posao

Vaše vještine, način na koji govorite i odjeća koju nosite biće pažljivo procjenjeni.

Prilikom intervjuisanja, poslodavci obraćaju veliku pažnju na različite stvari kada razmišljaju da li da angažuju ili da odbiju kandidata, a ponekad se sve to može svesti na mnogo sitnica koje stvaraju „ukupan utisak“.

Dok su istorija, vještine, kvalifikacije i iskustvo kandidata presudni za njihovo napredovanje kroz različite faze prijave, nesporno je da će većina poslodavaca, čak i nesvjesno suditi o knjizi po koricama.

Na kraju krajeva, vaša odjeća će igrati određenu ulogu u tom procesu, čak i samo podsvjesno. Zbog toga je odabir šta ćete obući gotovo jednako važan kao i priprema odgovora.

Stručnjaci savjetuju da bi možda bilo najbolje da se ne pojavljujete na razgovoru za posao u ležernoj odjeći ili da nosite nešto previše blistavo, što će odvući pažnju poslodavca.

Ovo su neki od zaključaka do kojih je došla studija sa portala za zapošljavanje CareerBuilder.

Studija je ispitala najbolje i najgore boje za nošenje na razgovoru za posao.

Na uzorku od 2.099 stručnjaka za ljudske resurse iz različitih industrija zatraženo je da ocijeni najbolje boje za nošenje na razgovoru za posao.

Nije posebno iznenađujuće što je većina preporučila neutralne boje poput plave, crne i sive.

Najmanje preporučena boja za nošenje na razgovoru za posao je narandžasta koja se našla na vrhu liste nijansi koje treba izbjegavati. Razlozi za to leže u povezivanju ove boje sa nedostatkom profesionalizma.

Prema CareerBuilder-u, najbolje je da planirate svoju odjeću mnogo prije intervjua, tako da ne morate nešto da oblačite u posljednjem trenutku.

Najbolja opcija je da pokušate da prilagodite stil kompanije u kojoj aplicirate za posao. Možete da provjerite profile kompanije na društvenim mrežama da biste saznali da li imaju određeni kod za oblačenje.

Pored toga, pokušajte da izbjegavate blistave dodatke ili stvari kao što su velike mašne ili preveliki nakit.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković