U Italiji raste drvo smokve naopako

Drevne ruševine Baiae, u blizini modernog grada Bakoli, u Italiji, dom su jedne zaiste neobičnosti, odnsono drvo smokve koje raste naopako.

Gledajući žilavo drvo koje raste iz plafona drevnog rimskog luka, lako je shvatiti zašto se zove naopako drvo. Bukvalno ovo drvo je naopako odnosno raste prema zemlji, a ne u vis prema nebu.

Niko ne zna tačno kako je smokva tamo završila, niti koliko dugo raste, ali jedno je sigurno - uprkos svojoj lokaciji, smokva u drevnim ruševinama Baiae, svake godine jača, a ponekad čak i daje plod.

Obična smokva (Ficus carica) bila je jedna od prvih biljaka koje su ljudi ikada uzgajali, a fosili smokve su pronađeni u dolini Jordana iz 9400. godine prije nove ere.

Dakle, prilično je prikladno da se ovo posebno drvo koje prkosi gravitaciji nalazi u drevnom rimskom gradu Baiae.

Drveće smokve obično preferira suva i sunčana mjesta, ali njihovo snažno korijenje i sposobnost da uspijeva na malo vode omogućavaju biljci da se izdržava na negostoljubivim mjestima, a naopako drvo smovke je samo dokaz za to.

Nekada živo utočište za vladajuću klasu Rima, Baiae je sada arheološki park koji privlači turiste iz cijelog svijeta, prenosi zanimljivostidana.

Posljednjih godina, naopako stablo smokve postalo je jedna od najvećih atrakcija ove lokacije.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković