Imate psa i mačku, a loše spavate? Otkriveno šta bi mogao biti razlog

Prethodne studije o povezanosti posedovanja kućnih ljubimaca i kvaliteta sna i poremećaja sna dale su različite rezultate.

Nova studija objavljena u časopisu Human-Animal Interactions otkriva da vaš simpatični kućni ljubimac može dovesti do toga da imate nemirne noći.

Istraživanje, koje je vodila dr Loren Visnieski sa američkog Univerziteta Linkoln memorijal, fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD i oslanjao se na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) sprovedenog 2005–2006. godine.

Dr Visnieski, docentica za javno zdravstvo i istraživanje, otkrila je da je posjedovanje psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem, dok je to što imate mačku povezano sa većim izgledima za trzanje nogu.

Iako se uzročna veza posedovanja kućnog ljubimca i kvaliteta sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studija su u skladu sa prethodnim studijama koje su otkrile da posjedovanje kućnog ljubimca ima negativan uticaj na kvalitet sna.

"Prethodne studije o povezanosti posjedovanja kućnih ljubimaca i kvaliteta sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitet spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju. Ljubimci nude osjećaj sigurnosti i druženja, što može dovesti do poboljšanja u nivou anksioznosti, stresa i depresije. No, s druge strane, kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima”.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković