Japanski start-up razvija robota iz popularnog crtanog filma

Start-up Tsubame Industries sa sjedištem u Tokiju razvija robota na četiri točkovi visokog četiri i po metra koji izgleda kao lik iz vrlo popularne japanske animirane serije Gundam, a može biti vaš za tri miliona dolara.

Nazvan Archax po letećem dinosauru arheopteriksu, robot ima monitore u kokpitu koji primaju slike s kamera spojenih izvana tako da pilot može upravljati rukama i šakama pomoću džojstika iz unutrašnjosti torza.

Težak je 3.5 tona i ima dva načina rada: uspravni "robotski" i "vozni" s najvećom brzinom od deset kilometara na sat.

"Želio sam stvoriti nešto što kaže: 'Ovo je Japan'"

Predstavljanje je planirano za Japan Mobility Show ovoga mjeseca.

"Japan je jako dobar u animaciji, igricama, robotima i automobilima pa sam pomislio da bi bilo sjajno kada bih mogao stvoriti proizvod koji sažima sve te elemente", rekao je Ryo Yoshida, 25-godišnji izvršni direktor Tsubame Industriesa.

"Želio sam stvoriti nešto što kaže: 'Ovo je Japan'", dodao je.

Nada se prodaji pet robota

Yoshida se nada izgraditi i prodati pet robota za dobrostojeće robotske fanove, ali se nada i da bi se robot jednog dana mogao koristiti za pomoć u katastrofama ili u svemirskoj industriji.

U ranoj mladosti se zainteresovao za robotiku. Naučio je variti u djedovoj radionici, a potom je osnovao komapniju koja proizvodi mioelektrične proteze za ruke. Kaže da želi održati proizvodnu konkurentsku prednost Japana.

Nadam se da ću učiti od prethodnih generacija i nastaviti tradiciju, izjavio je.

Izvor i foto: Analitika

Tekst objavila: Ljilja Brajković