Cvijeće koje privlaći sreću i cvjeta samo zimi: Biljka koja je sinbol porodičnog blagostanja

Jeftina, prelijepa biljka koja cvjeta samo zimi

Najljepše jesenje i zimsko cvijeće su hrizanteme, koje su simbol sreće i porodičnog blagostanja. Hrizanteme su cvijeće koje se kod nas nosi na grobljima, ali širom svijeta, a posebno na istoku, hrizanteme simbolizuju cvijet koji privlači srećne okolnosti.

Zato se u jesen sadi oko svake kuće da ukućanima donese samo radost i veselje. Australijanci bi bliskom članu porodice bez oklijevanja poklonili hrizantemu u znak zahvalnosti i ljubavi, a u Americi je ovaj cvijet poznati simbol radosti.

Sadnja hrizantema

Uz ovaj cvijet su moguće različite kombinacije boja u bašti, upravo zbog širokog spektra boja koje hrizantema nudi. Pogodne za razne podloge, zahtijevale bi samo izuzetno izlaganje sunčevoj svjetlosti i zaštitu od vetra (na šta mnogi zaboravljaju prilikom sadnje).

Kada saditi hrizanteme

Hrizantema, kako kod nas, tako i u inostranstvu, važi za jedno od najljepših jesenjih cvjetova, zbog čega mnogi tvrde da je hrizanteme najbolje saditi u maju kako bi na jesen bile u punom cvijetu. Zbog mnoštva boja i raznolikosti, dizajneri enterijera preporučuju miješanje različitih boja hrizantema u jednom loncu za šareni efekat u domu.

Poznata je činjenica da hrizanteme ne treba presađivati iz sjemena svake godine kada želimo da ih vidimo u našoj bašti. Jedino na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine prve sadnice hrizanteme je da nema mnogo izdanaka sa strane, jer ako ih ima, znači da je biljka stara. Veoma su pogodne za kalemljenje i od samo jedne sadnice mogu trajati godinama. Važno je da se prilikom sadnje biljka dovoljno duboko zakopa u zemlju i redovno zaliva.

Poznato je da je jedini opasniji neprijatelj hrizanteme vjetar, pa se savjetuje da se cvijet drži na toplom, zatvorenom mjestu i da ga često zalivate kako se biljka ne bi osušila. Zanimljivo je da odrasla biljka može izdržati snijeg. Da bi se postigla najbolja plodnost ovog cvijeta, savjetujemo da svake godine u proleće sadite kore cvjetnice u istu saksiju u kojoj je bila do tada, a vremenom, kako se cvjetovi razmnožavaju, povećavate lonac.

Briga o hrizantemama

Hrizantema uopšte nije posebno zahtjevan cvijet, iako se na prvi pogled može činiti da jeste, zbog izuzetnog sjaja koji doprinosi vašoj bašti. Međutim, ako postoji problem sa biljkom, uskoro će vam reći o tome: Nedovoljna vlažnost vazduha/pretjerano vlaženje listova. Ovu pojavu ćete primijetiti ako se na listovima pojave braon izrasline.

Zalivanje hrizantema

Tokom cvjetanja savjetuje se zalivanje cvijeta svaki dan, dok je ishrana u ovoj fazi nepotrebna. Poželjno je da se cio lonac napuni vodom, dok će višak sigurno sam izaći kroz otvore na dnu lonca. Za najuspješnije cvjetanje, veličinu saksije treba izmjeriti na najmanje 21 cm, s obzirom da hrizanteme narastu do 20 cm u visinu. U završnim fazama cvjetanja, takođe se savjetuje periodično sušenje tla kako bi se drvo očvrslo.

Hrizanteme najbolje uspijevaju u baštama, ali ima i onih koje su pravljene za enterijer i bilo bi najzgodnije držati ih odmah pored prozora odakle mogu da upijaju sunčevu svjetlost tokom cijelog dana. Poznato je da cvijet može da cvjeta u oktobru i novembru, jer je hrizantema prije svega jesenja biljka. Nakon sadnje, hrizantemama će biti potrebno 3-6 sunčanih nedjelja da u potpunosti formiraju stabljiku. Prilikom zalivanja pazite da listovi ostanu suvi kako biste sprečili pojavu lisnih uši i crnih listova.

U proljeće puževi predstavljaju veliku opasnost za ovu biljku jer mogu da joj pokriju sve listove, posebno mlade izdanke. Dok je na istoku hrizantema simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, u našim krajevima se smatra „cvijetom za mrtve“, tradicionalno je nadgrobno cvijeće i vjeruje se da unosi mir i spokoj dušama mrtav. U Evropi se hrizantema naziva i „jesenja ruža“. Zanimljivo je dodati i vjerovanje porijeklom sa istoka da jedna latica hrizanteme u čaši vina može da obezbedi dug i zdrav život. Iz svega navedenog nije teško zaključiti da su hrizanteme simbol dugog i bezbrižnog života i jedan od najmoćnijih i najljepših simbola optimizma.

Ako ste u mogućnosti, unesite dio njihove pozitivne energije u svoju baštu, jer ne samo da će to donijeti srećne okolnosti u vaš život, već će učiniti da vaša bašta izgleda živahnije i šarenije. Cvijet je prvobitno zlatno-žute boje, a danas u svijetu postoje hiljade različitih vrsta i boja, od kojih svaka ima svoje posebno značenje:

Bijela hrizantema – asocira na istinu, jasnoću misli i ispravno donošenje odluka, pa je kao takva pogodna za predmet koji pomaže u meditaciji

Crvena hrizantema je znak ljubavi i intenzivne strasti

LJubičasta hrizantema – pokazuje eleganciju i plemenitost

Plava hrizantema – nosi sa sobom smirenost i inspiraciju

Narandžasta hrizantema je znak topline i napretka

Žuta hrizantema – kao najtužniji simbol, nosi znak neuzvraćene ljubavi.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković