Ukoliko imate ljubimca, pripazite na ove novogodišnje ukrase: Za njih mogu biti pogubni

Mnogim vlasnicima vjerovatno neće biti lako kada čuju nova saznanja o štetnosti uobičajenih novogodišnjih ukrasa, koji bukvalno mogu da presude kućnim ljubimcima.

Najvažnije je da budemo svjesni rizika kojima izlažemo ljubimce. Ne radi se samo o sitnim detaljima na jelkama ili aranžmanima koje postavljamo na stolove, police i u druge djelove stana. Čak i zdravo drvo četinara krije mnoge opasnosti. Stoga su veterinari sastavili listu najčešće korišćenih ukrasa koji mogu imati posljedice po naše četvoronožne prijatelje. Zimzeleno drvo je jedan od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Jelka od vještačkih materijala je dobar izbor ako ste pobornik ovakvog ukrašavanja, premda mnogi vole pravu, živu jelku u domu, ali moraju biti svjesni rizika kojima izlažu svog ljubimca.

Lažni snijeg

Neko voli da kiti jelku vještačkim snijegom ili da njime posipa određene djelove doma. Međutim, vještački snijeg može da sadrži neke sastojke koji su toksični za kućne ljubimce. Da biste spriječili glavobolje vezane za mogućnost trovanja vještačkim snijegom koji lako može da završi u ustima i stomaku životinje, izbjegavajte ovaj ukras, čak i lažne jelke posute ovim prahom. Jestivi ukrasi Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase okačene na granama jelke, ni u kom slučaju ih ne postavljajte ako imate ljubimca. Ako baš želite da imate jestive ukrase na drvetu, nabavite one koji neće štetiti ljubimcu (medenjake sa rogačem, kolačiće od smese koju mogu da jedu itd.), ili postavite „zabranjene“ ukrase visoko na drvo, ali samo ako ste sigurni da pas ili mačka neće pokušati da ih dosegnu.

Prirodna dekoracija

Neke ukrasne praznične biljke imaju različite nivoe toksičnosti, ali ako ih životinja zagrize, u najbezbolnijem slučaju, u novogodišnjoj noći ćete liječiti svog ljubimca od dijareje. Budite oprezni kada birate praznične biljke – božićna zvijezda, božikovina, imela i bršljan mogu da izazovu stomačne tegobe koje će vam zadati mnoge glavobolje. Staklene kugle Fine staklene kuglice su najljepši ukras svake jelke, ali i najgora noćna mora ako se polome i ne stignete na vreme da pokupite krhotine.

Ako životinja proguta komadiće razbijenih staklenih kuglica, to može biti i bolno i opasno: osim opasnosti od posjekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenario, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda. Kako biste tokom narednih praznika zaboravili na strah od povreda, trovanja i bilo koje druge nevolje, pored navedenih mjera prevencije, obezbijedite psu miran kutak u stanu ako pozivate prijatelje na večeru.

Izvor i foto: Kolektiv. Me

Tekst objavila: Ljilja Brajković