Evo zašto kabinsko osoblje u avionu sjedi na rukama pri polijetanju i slijetanju

Kada putujete avionom, vjerovatno i niste svjesni da je vaše ukrcavanje samo manji dio posla koje kabinsko osoblje mora odradi na letu. Kako bi let bio što ugodniji i sigurniji, kabinsko osoblje - stjuardese i stjuardi, moraju da slijede strogo propisane procedure.

One počinju mnogo prije polijetanja i traju čitav let, sve do iskrcavanja putnika i na kraju posade. Dio njih obuhvata obraćanje putnicima, pokazivanje izlaza i objašnjavanje sigurnosnih i postupaka u nuždi, piše Dnevnik.hr, a prenosi N1 Sarajevo.

Dužnosti i procedure kabinske posade mogu da se razlikuju od kompanije do kompanije. Opšte tačke su priprema dokumentacije, čitanje obavještenja prije leta, priprema kabine za ukrcavanje putnika, provjera sigurnosne opreme.

Kabinska posada je takođe dužna da provjeri sigurnosnu opremu u avionu i uveri se u tehničku ispravnost prije leta, da upozna putnike sa sigurnosnim protokolima i radnjama, te uopšteno da prati stanje i uslove tokom leta – u svakom slučaju, ništa nije nasumično i proizvoljno, pa ni razlog zbog kojeg nas u avionima uvijek dočekuju sa rukama na leđima.

Kabinsko osoblje za vrijeme svakoga leta mora da se brine i za sigurnost putnika i da ih upozna sa hitnim postupcima u slučaju opasnosti u svakoj fazi leta. Možda ste primjetili, kada se ta faza pripreme za polijetanje završi i kada osoblje provjeri da li je sav kabinski prtljag sigurno smješten, a svi putnici na svojim mjestima vezani, sjedišta uspravna, stočići sklopljeni i izlazi u slučaju nužde prohodni, i osoblje odlazi na svoja mjesta i veže se za polijetanje.

Međutim, osim što su, kao i putnici, vezani pojasom i sjede uspravnih leđa, položaj njihovih tijela pri polijetanju (i slijetanju i jačim turbulencijama) vrlo je specifičan jer sjede spojenih kolena i stopala, a u oči upada i način na koji drže ruke – dlanove okrenute prema gore stave ispod bedara ili ih drže mirno položene na kolenima.

Možda niste o tome previše razmišljali, ali kao i svaki drugi detalj na letu, ovo nije slučajno.

Sigurnosni položaj kabinskoga osoblja takođe spada u standardnu proceduru svake kompanije, a može se razlikovati u zavisnosti od položaja sjedišta za posadu u avionu. Kabinsko osoblje pri opasnijim djelovima leta zauzima takav, takozvani sigurnosni položaj, kako bi u slučaju nepredviđenog slučaja ili hitne situacije, povećali šanse da prođu bez povreda i u takvoj situaciji bili od pomoći putnicima – što im je i osnovni zadatak.

Pored toga, kabinska posada u svakom trenutku mora da bude svjesna stanja u avionu, položaja izlaza u nuždi i pozicija opreme za prvu pomoć i spašavanje, a usput i da ponavlja sigurnosne procedure kako bi ih u slučaju potrebe što tačnije izvršili. Za vrijeme polijetanja i slijetanja svaki član posade, zavisno od svoje pozicije, dužan je u da tišini ponavlja procedure i protokole u slučaju da dođe do problema.

Slično ovome, sigurnosni položaj koji se objašnjava putnicima u slučaju mogućeg pada – brada na grudi, ruke na glavi i glava što bliže koljenima, smanjiće rizik od trzajnih povreda i zaštititi glavu putnika od eventualnog ispadanja stvari iz kabinskog odjeljka za prtljag.

Izvor:RTCG

Foto: pixabay.com

Tekst objavila:Ljilja Brajković