Očekivano? Na listi 100 najboljih plaža u svijetu našla se jedna i iz Crne Gore

Portal Beachatlas nedavno je objavio listu 100 najboljih plaža, a na listi se đ našla i jedna lokacija iz  Crne Gore, kao i nekoliko lokacija iz regiona.

Kako navodi ovaj portal, potraga za najboljih svjetskim plažama usmjerena je uglavnom na izgled, a to obično podrazumijeva pješčane plaže i čisto plavo more. No, oni su istakli da nisu željeli napraviti konvencionalnu listu, već uzeti u obzir i druge kriterijume

"Ovo je prvi izbor ikada koji je proširio i obuhvatio različite kriterijime kao što su vrijednost za lokalnu zajednicu, ponuda načina života i kulturni značaj. Ova šira perspektiva omogućila nam je da osvijetlimo one 'dragulje' na plaži koji obično ne dospiju na tradicionalne, jednodimenzionalne popise najboljih plaža", napisali su.

Pa je tako  Sveti Stefan u Crnoj Gori zauzeo 31. mjesto, kao jedna o omiljenih destinacija kako za turiste.

Na listi su se našli i neke lokacije iz regiona, kao što su: Bačvice u Hrvatskoj (21. mjesto), Splavovi u Srbiji (50. mjesto), Viški podmorski tunel u Hrvatskoj (59. mjesto) te Bled u Sloveniji (75. mjesto).  A za BiH je zanimljivo jer se na pronašla i plaža Jablaničkog jezera, koja je zauzela 57. mjesto.

Zanimljivo je da je Beachatlas za ovu listu pozvao stručnjake za putovanja i influensere iz cijelog svijeta, kako bi pomogli u kreiranju liste.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Tekst objavila:Ljilja Brajković