Daska na kojoj je plutala Kejt Vinslet u filmu „Titanik“ prodata na aukciji za 718.750 dolara

Još od objavljivanja filma „Titanik“ 1997. godine, vodila se debata da li je daska bila dovoljno velika da primi i Leonarda Dikaprija i spase ga od smrti u ledenoj vodi. Prodaja je obavljena tokom aukcije rekvizita i kostima u vlasništvu lanca restorana i odmarališta „Planet Holivud“.

U blokbasteru Titanik, izmišljeni DŽek, kojeg igra Leonardo Dikaprio, insistira da je daska – dio okvira vrata – dovoljno velika samo za njegovu ljubavnicu Rouz, koju igra Kejt Vinslet. Kasnije je umro u ledenom Atlantiku, a njegovo tijelo nestalo je u dubinama okeana.

U epizodi Razotkrivanja mitova iz 2012, režiser Titanika, Džejms Kameron, otkrio je da prima na desetine mejlova dnevno u kojima Rouz naziva „sebičnom“, a Džeka „idiotom“.

Ali on je stavio tačku na debatu, rekavši da je prema scenariju Džek morao da umre.

„Možda smo pogriješili i trebalo je da daska bude malo manja, ali tip je morao da umre“, rekao je reditelj.

Prema aukcijskoj kući „Heritidž aukšn“ daska, koja se često pogrešno smatra vratima, bila je rekonstrukcija komada krhotina spasenih poslije tragedije broda 1912. godine.

A u vezi sa debatom o tome da li je mogla da primi oboje, aukcionari navode: „Okvir je dug oko 2,4 metra i jedan metar širok.“

Među ostalim rekvizitima koji su se našli na aukciji bio je i bič Indijane Džonsa koji je prodat za 525.000 dolara.

Kostim Spajdermena koji je nosio Tobi Megvajer prodat je za 125.000 dolara, dok je sjekira koju je Džek Nikolson koristio u Isijavanju da provali vrata kupatila uz najavu „Evo, Džonija!“ obezbijedila isti iznos.

Na aukciji je prikupljeno 15,68 miliona dolara, što je čini jednom od najuspješnijih prodaja kolekcije rekvizita i kostima, saopštila je aukcijska kuća „Heritidž aukšn“.

Izvor:RTCG

Foto: Guliver

Tekst objavila:Ljilja Brajković