Ako na poslu čujete ovu rečenicu, bježite glavom bez obzira

Dženifer Brik je savjetnica za karijeru iz Njujorka koja na svom TikTok profilu redovno dijeli savjete vezane za posao. Jedan od njih je nedavno privukao pažnju njenih pratioca. Naime, ona tvrdi da postoji jedna vrlo toksična fraza koju koriste poslodavci, a znak je upozorenja za sve zaposlene.

“Ako je čujete na razgovoru za posao, na sastanku ili poslovnom događaju – bježite što prije”, rekla je pa otkrila frazu: “Mi smo porodica.”

Dženifer je u sljedećim videima objasnila kako traženje lojalnosti u “porodičnom” radnom okruženju vrši dodatan pritisak na zaposlene da rade još više kako bi postigli potrebne rezultate.

“To stvara okruženje pogodno za iskorišćavanje – uključujući prekovremeni rad, preuzimanje previše suvišnih zadataka i izgaranje na poslu jer biste sve učinili za svoju porodicu, zar ne?” rekla je, dodajući kako ova naizgled nevina fraza briše granice između privatnog i poslovnog života.

“Konačno, to stvara nezdravu dinamiku moći. Ne ispituj svog roditelja, jer ako to učiniš, više nećeš biti dio porodice”, objasnila je, dodajući kako firma ne može biti vaša porodica jer ne možete otpustiti svog člana porodice.

“Ne otpuštaš ni ne napuštaš svoju porodicu. Ne promovišete nekoga iz svoje porodice. Ne plaćate premalo svog bliskog člana porodice”, zaključila je, a brojni tiktokeri složili su se s njom.

“Nazvat će vas dijelom porodice, a zatim će vas maltretirati dok vas ne prisile da date otkaz”, napisao je jedan , a drugi dodao: “Da, čuo sam to na jednom razgovoru za posao i pomislio sam, ‘Kul, ovo će biti super.’ Bio sam u krivu. Velika greška.”

Izvor:RTCG

Foto: Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković