Vjerovali ili ne - Mačak dobio počasnu diplomu američkog univerziteta

Mačak iz SAD po imenu Max dobio je počasni doktorat iz "litter-ature" na Državnom univerzitetu

Vermont u znak priznanja za njegovu druželjubivost.

Mačak, punim imenom Max Dow, živi na kampusu, a pokazao se kao vješt drijemač i lovac na miševe, bivajući "godinama član fakultetske porodic", stoji u objavi univerziteta na društvenim mrežama, piše Guardian.

"On je godinama član naše velike fakultetske porodice i uz zvučno predenje u znak odobravanja, dodjeljujemo mu prestižnu titulu doktora litter-ature, zajedno sa svim povlasticama koje ona donosi: mačjom metvicom, povlasticama na grebalici i mačjim toaletom", stoji u njihovoj objavi.

Max je nekada bio divlje mače u gradu Fair Havenu u Vermontu, ali posljednjih pet godina živi sa svojom vlasnicom Ashley Dow u Castletonu.

"Mačak je često posjećivao kampus Castleton cijelo vrijeme dok je živio s Ashley, gdje su ga studenti često mazili, slikali za svoje časove fotografije i na druge načine od njega dobivali emocionalnu podršku", saopštio je Vermont Public,

Ipak, nisu svi oduševljeni prisutnošću Maxa Dowa pa su ga napale su ga divlje mačke iz komšiluka. Ali, kad se to pročulo, članovi kampusa pokušali su ga zaštititi, a takođe su poštovali zahtjeve Ashley Dow, postavljene po univerzitetu, da dovedu Maxa kući ako ga ikada vide vani nakon 17 sati.

"Studenti ga stvarno znaju donijeti na naš prag. Nekada me znaju i nazvati, jer sam napisala broj telefona, pa me obavijestiti gdje se nalazi. Sve dobro funkcioniše, a u svjetlu doktorske titule mogu reći samo jedno - zaista je prilično zanimljivo biti njegova vlasnica", rekla je Ashley.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Tekst objavila:Ljilja Brajković