Ovo je lista zemalja u kojima se pije najviše kafe

U Evropu je stigla u 16. vijeku i za manje od 100 godina uvukla se u mnoge domove.

Ali da li ste se ikada zapitali u kojoj zemlji na svijetu se pije najviše kafe?

Kafa je jedno od najpopularnijih bezalkoholnih pića na svijetu, cijenjeno zbog svoje arome i sadržaja kofeina. Kafa se pravi od prženih zrna biljne vrste Coffea, koja je porijeklom iz podsaharske Afrike i ostrva u Indijskom okeanu, prenosi Worldpopulationreviw.

Vjeruje se da kafa potiče iz Etiopije. Nacionalna legenda govori o pastiru koza Kaldiju koji je otkrio potencijal kafe. Kaldi je primjetio kako su njegove koze postale energične nakon što su pojele bobice iz biljke kafe.

Uzgajanje kafe počelo je na Bliskom istoku. Do 15. vijeka kafeterije su bile uobičajene širom Turske, Persije, Sirije i Arabije. Kafa je u Evropu došla u 16. vijeku, ali su je mnogi Evropljani odbacili kao nevjerničko piće.

Međutim, papa Klement VIII je odobrio kafu nakon što je probao šoljicu, a piće se proširilo širom Evrope i Amerike. Do sredine 17. vijeka, samo London je imao više od 300 kafića, gdje su se naučnici, umjetnici, pisci, trgovci i političari okupljali da piju kafu.

Danas se kafa uzgaja u više od 70 tropskih zemalja i pije se svuda. Kafa je druga roba u svijetu po izvozu posijle nafte. Najveće zemlje koje proizvode kafu na svijetu su Brazil, Vijetnam i Kolumbija. Najveća godišnja potrošnja po osobi javlja se u skandinavskim zemljama, gdje duge, mračne i hladne zime čine kafu visoko cijenjenom. U Sjedinjenim Državama, godišnja potrošnja je oko 4,4 kilograma ili 9,7 funti, što SAD čini tek 25. najvećim potrošačem kafe u svijetu po osobi. Prosječna osoba u SAD konzumira oko tri šoljice kafe dnevno.

Top 10 zemalja koje piju najviše kafe po osobi:

Finska

Norveška

Island

Danska

Holandija

Švedska

Švajcarska

Belgija

Luksemburg

Kanada

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay