Naučnici u čudu: "Mislili smo da je nemoguće"

Mraz je prvi put primijećen na ekvatoru Marsa, a ovo novo otkriće je iznenadilo naučnike. Vodeni mraz su vidjele dvije letjelice Evropske svemirske agencije (ESA), prvo EkoMars Trace Gas Orbiter (TGO), koji je stigao na Mars 2016. godine, a zatim i misija Mars Ekpress, koja istražuje Crvenu planetu iz orbite od 2003. godine.

Mraz se nalazi u oblasti Tarsis, najveće vulkanske regije na Marsu, na kojoj se nalazi 12 velikih vulkana. Ovo uključuje Olimp Mons, koji nije samo najviši vulkan na Marsu, već je i najviši vrh Sunčevog sistema na visini od 29,9 kilometara, što ga čini oko 2,5 puta višim od Mont Everesta, najviše planine na Zemlja.

"Njegovo postojanje ovdje je uzbudljivo"

Adomas Valantinas, doktorant na Univerzitetu u Bernu je otkrio "zabranjeni mraz" na Marsu.

"Mislili smo da je nemoguće da se mraz formira oko Marsovog ekvatora, jer mješavina sunca i tanke atmosfere održava temperature relativno visoke i na površini i na vrhu planine, za razliku od onoga što vidimo na Zemlji, gdje možete očekivati da vidite ledene vrhove", otkriva on.

Valantinas, sada istraživač na Univerzitetu Braun, rekao je u saopštenju: "Njegovo postojanje ovdje je uzbudljivo i nagovještava da postoje izuzetni procesi koji dozvoljavaju stvaranje mraza."

Mrazovi se pojavljuju samo nekoliko sati oko izlaska sunca, a zatim ispare dok sunčeva svjetlost obasjava ekvator Crvene planete.

Mraz je takođe nevjerovatno tanak, sa debljinom koja je jednaka debljini ljudske kose (oko stoti deo milimetra). Uprkos tome, mraz pokriva ogromnu površinu svakog od vulkana, a njegov sadržaj vode mogao bi da ispuni otprilike 60 olimpijskih bazena, veličine blizu 111 miliona litara vode.

Ova voda se stalno mijenja između površine i atmosfere Marsa tokom svakog dana, koji traje oko 24 i po sata tokom hladnih sezona Crvene planete.

 

Izvor: Kolektiv

Foto: Ilustracija/Pixabay