Da li znate zašto avioni lete čak i kad imaju jednog putnika?

S vremena na vrijeme aviokompanije odrade letove na kojima se nalazi tek nekoliko, a ponekad i samo jedan putnik. Za mnoge od nas, navikle na čekanje na aerodoromima, ovo zvuči kao naučna fantastika,ali ipak nije tako.

Za srećnike koji polete sami u avioni putovanje se pretvara u pravu dogodovštinu. Zadnja putnica kojoj se ovo dogodilo letjela je iz Bangkoka na ostrvo Koh Samui. Osoblje se pobrinulo da ovo putovanje upamti, pa je tako za početak sjela gdje god je htjela, a dobila je i jela i pića koliko god je željela.

Mnogi od nas zaključili bi kako se letovi s malo putnika otkazuju, ali u praksi, sve je to pitanje logistike. Jednostavno, zbog drugih letova nekad određeni avion mora biti na drugom mjestu jer ga već sljedeći dan čeka novi let, tako da ove stvari, kad se malo bolje razmisli, i nisu toliko čudne.

Takođe, tu je i pitanje posade. I piloti i stjuardese očekuju avion u dogovoreno vrijeme jer često prema redu letenja namještaju i plan odlaska kući. Uz sve nabrojano, tu su i prihodi od tereta jer otkazivanje letova znači i gubitak planiranih prihoda od prevezenog tereta.

Tako da, kad se sljedeći put pojavite na svom mjestu za ukrcavanje i vidite da nema nikog kraj vas, zapamtite da niste propustili let, već ste jednostavno jedan od srećnika koji će doživjeti rijetko iskustvo da imaju cijeli avion – za sebe

Izvor: Cdm