Burdžović: Bajramski dani u duhu suživota su nešto što krasi ovaj grad i odlika onih koji žive u njemu

Povodom Ramazanskog bajrama čestitku svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, efendija Enis Burdžović. Burdžović je kazao da je Bajram praznik veselja, pomirenja, praštanja i porodičnog zbližavanja. 

“Nakon okončanog mjeseca Ramazana, nakon 30 dana posta, odricanja, žrtvovanja, solidarnosti, razumijevanja, empatije i svega što ramazanski post znači u životima vjernika i vjernica, dočekali smo bajramske dane. Ramazanski bajram traje tri dana i u njemu ono što je ključno jeste, da se oni koji su bili postači i oni koji nisu iz opravdanih razloga, svi jednako radujemo Bajramu. Kao što se i podrazumijeva da nakon obavljenog posla očekujemo rezultat, nakon uloženog truda očekujemo nagradu, i to je negdje u ljudskoj prirodi, a posebno ako je ovaj trud u ime Boga Uzvišenog, ako je na dobro čovjeka, da se kao ljudi razumijemo i da jedni druge pomažemo, onda svakako Bajram jeste i jedan od najvećih nagrada koje čovjek može dobiti na ovom svijetu. Kako bi islamski učenjaci nekada rekli, Bajram onome ko se oslobodio grijeha a ne samo onome ko je obukao novo odijelo, tako da se nadamo da je i ovaj mjesec Ramazan zaista u nama proizveo ono što se najbolje da u čovjeku proizvesti, dakle, sve ono humane i dobre osobine i svojstva. Ono što je lijepo, što oduševljava donekle sve nas koji živimo u mješovitim sredinama, jeste da duh Bajrama odnosno duh ramazanskog posta i nakon njega Bajrama, doživljavamo i proživljavamo sa svojim komšijama druge vjere, sa njima jednostavno dijelimo i radosti i neke teže prilike, ali svakako da su bajramski dani u duhu suživota nešto što krasi ovaj grad i odlika onih koji žive u njemu”, kazao je efendija Buržović.

On je u svoje lično ime i u ime Medžilisa Islamske zajednice Bijelo Polje svim pripadnicima islama čestitao Bajram riječima:Bajram šerif mubarek olsun.


Tekst: Tanja Dangubić
Foto: Arhiva Radija Bijelo Polje