U toku akcija “Petarda”, novčane i kazne zatvora za prodaju i korišćenje pirotehnike

U cilju sprečavanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, a posebno u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, službenici policije otpočeli su operativnu akciju “Petarda”, koja će trajati do 16. januara, saopštio je Borivoje Bulatović, pomoćnik komandira za javni red i mir u bjelopoljskom Centru bezbjednosti.

Bulatović je za Radio Bijelo Polje kazao, da su u svim stanicama policije formirani timovi za pripremu organizacije i sprovođenje akcije, u koje su uključeni i partneri sa lokalnog nivoa, predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, medija, NVO-a i dr. Akcija će se realizovati kroz pojačanu kontrolu vozila, nadzor nad legalnim i nelegalnim trgovačkim i drugim objektima koja mogu služiti za skladištenje, distribuciju i prodaju pirotehničkih sredstava koja se nalaze u nelegalnom prometu.

“Petarde, vatrometi, prskalice i slična sredstva predstavljaju pirotehnička sredstva koja uglavnom nijesu ispitana, a često i sa isteklim rokom  upotrebe. Najbrojniji kupci ove robe su upravo djeca ili nesavjesni roditelji u želji da obraduju svoje svoje mališane. Međutim, svjedoci smo, da se nerijetko dečja radost pretvori u tugu, te da nestručnim rukovanjem  pirotehničkim sredstvima, djeca zadobiju ozbiljne povrede”, naglašava Bulatović, dodajući da se praznici mogu proslaviti i drugačije, ljepše, ugodnije, a prije svega, bezbjednije.

Bulatović podsjeća da je krivičnim zakonikom predviđena kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine za  osobe koje neovlašćeno izrađuju, prodaju, nabavljaju, razmjenjuju, nose ili drže vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije, dok Zakon o javnom redu i miru propisuje novčane kazne  u iznosu od  150 EUR do 1.500 EUR ili kaznu zatvora do 60 dana, za svakoga, ko na javnom mjestu bez dozvole, upotrijebi vatreno oružje ili eksplozivne materije i time naruši mir ili bezbjednost građana.

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Arhiva RBP i privatna arhiva

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE