Realizovan seminar o samozastupanju osoba sa intelektualnim smetnjama

Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju "OAZA" organizovalo je juče seminar za samozastupanje za osobe sa intelektualnim smetnjama, koji je jedna od aktivnosti projekta "OSNAŽIMO SE I UKLJUČIMO - Samozastupanje osoba sa intelektualnim invaliditetom", koji je podržan od NVO Juventas.

 Projekat je odobren kroz II Poziv "U PRAVO VRIJEME" koji realizuju nevladine organizacije Juventas, Help Montenegro-Hilfe zur Selbsthilfe, CEMI, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide, a koji finansira Delegacija Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR), a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Trenerice na seminaru su bile Sanela Žiga i samozastupnica Sara Vojinović iz Zračka nade.

Inače, Pokret samozastupanja je međunarodni pokret za ljudska prava koji vode osobe sa invaliditetom. Radi se o ostvarivanju i unapređivanju prava ljudi sa intelektualnim invaliditetom koji su još uvijek podcijenjeni, zanemareni i izolovani, zbog načina na koji ih društvo etiketira. Pokret je započeo u Švedskoj 60-ih godina 20 vijeka.

Samozastupanje za osobe s intelektualnim smetnjama podrazumijeva da ove osobe, individualno ili u grupi, govore ili djeluju u svoje ime ili u ime drugih u vezi s temom koja se na njih odnosi.

Za mnoge ljude ova je praksa neprimjetna jer je uzimaju zdravo za gotovo, no za ljude sa intelektualnim smetnjama samozastupanje ima vidljivije i veće značenje.

Učesnici seminara, korisnici "OAZE", njihovi roditelji i stručnjaci, iskazali su posebno zadovoljstvo temom i aktivno se uključivali tokom seminara.

Izvor i foto: NVO OAZA