Vremenom će isplivati razlike u novoj vladi

Prepucavanja unutar nove većine, sada povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, predstavljaju taktiziranje u susret formiranja nove Vlade, s namjerom da svi politički subjekti sačuvaju biračko tijelo, smatra analitičar Zlatko Vujović.

Vjeruje da će ipak Vlada biti formirana, iako sumnja da će biti i stabilna, prvenstveno jer će, kaže, vremenom isplivavati sve razlike među njenim konstituentima.

Različiti stavovi koji se ovih dana mogu čuti iz redova nove većine, a u vezi sa postupanjem kada je riječ o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, za analitičara Zlatka Vujovića predstavljaju prepucavanja u funkciji formiranja nove Vlade.

Na drugoj strani, stavovi o tome ko u ime SPC-a treba sa državom Crnom Gorom da potpiše temeljni ugovor, ukazuje na evidentan sukob između sjedišta SPC-a u Beogradu, odnosno patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

“Ono na čemu su insistirali lideri DF-a, da to može potpisati isključivo patrijarh Irinej, koliko zvuči logično i racionalno, toliko su više usmjereni ka tome da oslabe poziciju Amfilohija, koji je, kako smo mogli čuti od Medojevića predstavnik SPC-a u CG, koja je učestvovala na izborima i koja ima jednog poslanika na listi, gospodina Krivokapića, koji će biti i budući premijer”, kaže Vujović.

Izvor: Rtcg