Jutjuber iz Srbije pojeo 300 jaja za 10 dana u zdravstvenom izazovu(video)

Ljekari i nutricionisti smatraju da je dobro, čak i preporučljivo, pojesti svaki dan jedno jaje - ukoliko imate dobar holesterol i nemate nijednu kardiovaskularnu bolest. Jaja su puna proteina, zdravih masti i esencijalnih vitamina i minerala, pa su dobra za sve koji vode računa o ishrani, za one koji žele da skinu kilažu i one koji treniraju.

S druge strane, mogu da budu loša za holesterol, a neki su preračunali da je maksimalna količina koja treba da se unese na dnevnom nivou - tri jajeta. Ali, šta tačno može da se desi ako pretjeramo?

Jutjuber Nikola Vejnović, kojeg prati preko 150 hiljada ljudi, odlučio je da provjeri.

Kupio je 300 jaja s planom da ih pojede za 10 dana, a prije i poslije ovog procesa provjeri krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate.

"Provjerio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da provjerim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unaprijedilo. Prije svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo“, rekao je Nikola.

Ipak, 30 jaja dnevno bilo je izazov. Vejnović je detaljno objasnio kako se osjećao iz dana u dan, kako je jaja spremao i kako mu je bilo na treninzima.

Na kraju je pokazao rezultate krvne slike i bili su još gori nego što bi se očekivalo.

Leukociti su mu pali sa 7.1 na 6.1, eritrociti se snizili sa 5.56 na 4.46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2.91 na 3.44. Nivo triglicerida povećao se sa 0.85 na 1.01, a LDL holesterola sa 0.22 na 0.80.

"Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Ali za prosječnog čoveka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno“, zaključio je Nikola.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković