Ostrvo školjki u Senegalu vodi posjetioce na putovanje kroz vrijeme

Smješten na jugozapadu Senegala, "ostrvo školjki" (Ile aux coquillages) svojim posjetiteljima nudi putovanje kroz vrijeme.

Joal Fadiouth je gradić smješten na zapadnoj obali Senegala i 120 kilometara južno od Dakara, a zbog svoje posebnosti i ljepote predstavlja jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija Afrike.

Grad čine kopneni dio Joal i ribarsko ostrvce Fadiouth, koji su povezani 400 metara dugim drvenim mostom.

Blizu 40.000 stanovnika tog grada pretežno se bave ribarstvom i turizmom, a iako hrišćani čine većinu od 90 posto populacije, grad je poznat po multikulturalnosti i multireligijskoj solidarnosti.

Ostrvo školjki

O suživotu različitih kultura i religija u Joal Fadiouthu najbolje govori i jedino groblje u Africi u kojem se hrišćani, muslimani i pripadnici drugih religija sahranjuju jedni pored drugih.

Ostrvo Fadiouth je jedinstveno u svijetu i po tome što je skoro cijelo prekriveno školjkama, pa ga nerijetko nazivaju i "ostrvom školjki".

Slasne školjke su specijalitet lokalne kuhinje, a tvrde oklope školjki lokalno stanovništvo koristi kao materijal za gradnju pločnika, zidova, nadgrobnih spomenika i svega drugog.

Taj gradić je rodno mjesto i prvog senegalskog predsjednika nakon sticanja nezavisnosti 1960. Leopolda Serada Senghora.

Izvor:RTCG

Foto: AA/Cem Özdel

Tekst objavila:Ljilja Brajković