Poboljšan položaj lokalne romske zajednice, još dosta problema treba riješiti

Položaj Roma i Romkinja u Bijelom Polju značajno je unaprijeđen ali je i dalje dosta problema sa kojima se suočava ova populacija, pa je neophodna saradnja svih aktera na lokalnom nivou konstatovano je na današnjem sastanku predstavnika lokalne romske zajednice sa predstavnicima lokalnog parlamenta i partija koje ga čine, održanom u sali Skupštine opštine Bijelo Polje.

Cilj sastanka, prema riječima Rafeta Mulića, facilitatora Programa “ROMACTED”, jeste upoznavanje predstavnika romske zajednice sa lokalnim parlamentom i načinima na koji oni, kroz svoje inicijative, mogu doprinijeti boljoj integraciju u društvenu zajednicu a na drugoj strani, da upoznaju odbornike u parlamentu sa postignućima i planovima u oblasti integracije Roma.

“Inicijativa je proistekla iz mog djelovanja sa pozicije  facilitatora  u ROMACTED proigramu, koji se realizuje poslednjih šest godina u regionu a koji podržava Savjet Evrope i koji obuhvata 48 opština, među kojima je i naša opština. Posle šest godina mog djelovanja i djelovanja romske zajednice i svih lokalnih partnera u Opštini Bijelo Polje moram istaći da smo napravili veliki iskorak u integraciji Roma”, kazao je Mulić.

Današnjem sastanku predsjedavao je predsjednik Skupštine Opštine Ernad Suljević, koji je između ostalog kazao da je integracija romske i egipćanske zajednice izazov sa kojima se duži niz godina suočava region pa i Crna Gora, te da lokalne zajednice igraju presudnu ulogu u integraciji romske populacije. Suljević je podsjetio da Romi u Crnoj Gori još uvijek nijesu jednaki u pogledu mogućnosti zapošljavanja, stanovanja, obrazovanja i drugih  osnovnih  prava,  imati prioritet u rješavanju svih komunalnih i infrastrukturnih problema.

“Lokalna samouprava i te kako brine o integraciji Roma i Romkinja. Aktivnosti baziramo uglavnom na obrazovanju i zapošljavanju u čemu su sve relevantne institucije uključene. Opština je uspjela da realizuje veliki broj programa i pokrenula veliki broj inicijatva koje su bile usmjerene na romsku zajednicu i koje  su dale pozitivne rezultate. Lokalna samouprava aktivno učestvuje u rješavanju stam benih potreba ove zajednice, kreiranju i realizaciji programa zapošljavanja kao i poboljšanju njihovog materijalnog položaja uglavnom kroz programe jednokratne pomoći, pomoći obezbjeđivanja drva za ogrijev i pomoć pri kupovini hrane i namirnica”,kazao je Suljević.

Predsjednik Skupštine je predstavnike romske zajednice informisao i kako funkcioniše lokalni parlament, te ih pozvao da učestvuju u njegovom radu, na šta kako je istakao, imaju pravo kao i svi građani Crne Gore. On je podsjetio da postoje tri načina na koji predstavnici nevladinih organizacija ili građani mogu da učestvuju u radu lokalnog parlamneta, i to kroz institut “slobodne stolice”, građansku inicijativu ili pojedinačno.

Vlado Luković, predstavnik Kancelarije za Rome pri Opštini, govorio je o aktivnostima koji se na nivou te kancelarije  preduzimaju u cilju poboljšanja položaja romske populacije u okviru Lokalnog akcionog plana za integraciju Roma.

“Ovo je drugi akcioni plan koji donosi Opština Bijelo Polje. Lokalni akcioni plan je donešen za 2018-22. godinu, ali je do donošenja novog, trećeg lokalnog plana on krovni dokument  po kojem mi moramo da postupamo i radimo. Kontinuirano pratimo broj romske djece koja pohađaju predškolske i školske ustanove, za  učenike romske populacije obezbjeđujemo školski materijal i pribor. Organizujemo radionice za pisanje zahtjeva i ispunjavanja obrazaca, a sa JPU “Dušo Basekić” organizovali smo radionicu za Rome, a sve u cilju omasovljavanja broja romske djece u predškolskim ustanovama. U saradnji sa Domom zdravlja Bijelo Polje i OŠ”Pavle Žižić“ u Njegnjevu, organizovali smo okrugli sto na kojem se govorilo o školskim problemima, kao i zdravstvenim problemima romske populacije.U saradnji sa Help organizacijom organizovali smo projekat “Unapređenje zapošljivosti, odnosno stvaranje održivih rješenja za RE stanovništvo u sjevernom dijelu Crne Gore”, naveo je između ostalog, Luković.

U ime lokalne romske zajednice zahvalila se Zineta Selimović, izražavajući nadu da će današnji sastanak rezultirati konkretnim aktivnostima u cilju poboljšanja kvaliteta  života romske populacije

“Naša zajednica još uvijek ne živi normalnim životom ali se poslednjih godina stanje jako popravilo. Zato, jer smo mi Romi postali mnogo aktivniji ali, mnogo toga ne zavisi od nas Roma već od vas iz većinske zajednice. Zato vas pozivam da svi zajedno i pojedinačno pomognete nam da popravimo uslove za naš život i ostanak u Bijelom Polju”, poručila je Selimović.

Novinarka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić