Od danas obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom

U Crnoj Gori je od danas, zbog epidemije koronavirusa, obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Nošenje maski nije obavezno na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) juče  je, na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ), proglasilo epidemiju novog koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji. NKT je uvelo više novih privremenih mjera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja virusa, dok su istovremeno ublažene mjere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik. Novim mjerama okupljanje osoba ograničeno je na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. Kako je pojašnjeno, ta mjera se ne odnosi se na objekte stanovanja.

Zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi, do 6. avgusta je produžena zabrana rada disko klubova/barova i noćnih klubova, kao i zabrana organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava. Do 30. jula produžene su mjere kojima se zabranjuje održavanje zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima i prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

 

Izvor: MINA