Hitno zauzeti jasan stav o načinu početka školske godine

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pozvao je Ministarstvo prosvjete i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da hitno zauzmu jasan stav o načinu početka školske godine, i da o tome obavijeste javnost.

U dopisu Zaštitnika navodi se da su se toj instituciji u prethodnom periodu obraćala djeca i roditelji interesujući se za početak školske godine, izražavajući zabrinutost i neizvjesnost na koji način i kada će nastava biti organizovana zbog epidemiološke situacije.

Kako su kazali iz institucije Zaštitnika, djeca i roditelji su se žalili da, s tim u vezi, ne mogu da dobiju jasne odgovore od nadležnih institucija.

„Djeca su iskazala stav da su željni druženja i direktne komunikacije sa učiteljima/nastavnicima koja je nezamjenjiv metod, a koja je, međutim, zbog epidemiološke situacije prekinuta 16. marta“, kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Roditelji su, kako se navodi, naglašavali da se cjelokupna situacija u vezi sa obrazovnim procesom, organizacija porodičnog života – dinamike, negativno odražava na djecu i njihovo mentalno zdravlje.

Iz institucije Zaštitnika su ocijenili da je, imajući u vidu epidemiološku situaciju, za koju je neizvjesno do kada će trajati, veoma važno što hitnije, zauzeti jasan stav o načinu početka školske godine i o tome obavijestiti djecu, roditelje, učitelje/nastavnike i cjelokupnu javnost, kako bi se na adekvatno pripremili.

Izvor:mina