Prijaviti sve kontakte i poštovati mjere

Samo poštovanjem mjera možemo poboljšati trenutnu situaciju sa koronavirusom u Crnoj Gori, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša.

On je na konferenciji za medije saopštio da aktuelni rezultati ukazuju da se jedan broj građana ne pridržava propisanih mjera. Zamolio je da se prijave svi kontakti zaraženih, ali i da se sami kontakti jave Institutu.

Mugoša je na početku saopštio da su danas registrovana 43 nova slučaja infekcije, te da je prijavljen i jedan smrtni slučaj.

"Svakog dana imamo veliki broj novoboljelih što ukazuje da moramo povesti računa o svoj ponašanju", kazao je on.

Sve mjere koje su date, date su da se omogući normalan život, ali i da se obuzda epidemija uz poštovanje mjera.

"Nažalost, jedan broj i građana i subjekata ne poštuje mjere i zato imamo održavanje epidemije na ovom nivou. Sve mjere koje su date, date su sa ciljem da se omogući život u Crnoj Gori, ali podrazumijevaju obuzdavanje epidemije samo uz poštovanje mjera. Sve druge mjere koje bi zahtijevale restrikcije dovelo bi do problema, i bili bi sve dublji i dublji. Da se to ne bi dešavalo, potrebno je da svi poštujemo mjere koje smo donijeli", rekao je Mugoša.

Lidija Kljajić, infektolog Opšte bolnice Berane, kazala je da je najveće priznanje za tu ustanovu je što su oni regionalni Kovid centar.

"Liječenje korone moguće je samo uz timski rad, kakvom smo mi u beranskoj bolnici pristupili", kazala je Kljajić.

Ona je naglasila da su od početka epidemije bili spremni da odgovore epidemiološkoj situaciji.

Izbori uz preporuke

Institut za javno zdravlje je, u saradnji sa Državnom izbornom komisijom, dao preporuke kako bi se parlamentarni izbori bezbjedno sproveli, odgovorio je Mugoša na novinarsko pitanje zašto one koji su izolaciji niko ne obilazi.

Kontakti se ne prijavljuju

Prosto je nemoguće da se ne pita za kontakte zaraženih, kazao je Mugoša.

"Svako ko je pozitivan i ko ima prijavljenu sliku, obavezno je pitan za sve svoje kontakte. Svi dobijeni kontakti se kontaktiraju", dodao je on i naglasio da ljudi izbjegavaju da prijavljuju kontakte epidemiolozima.

To izbjegavanje, kako je kazao Mugoša, je novina u odnosu na prethodni talas.

"To nije nikakva sramota. Ako misle da će zaštiti kontakte tako što će moći da izlaze iz mjesta stanovanja, da će ih to zaštiti rješenja o iziolaciji, apelujem i ponavljam - nije stvar da se dobije rješenje, pa da se onda čuvaju drugi. Rješenje je da smo svjesni da kontaktom možemo inficirati nekog. Pogrešna je percepcija da samo treba da sjedim kući, ako sam dobio rješenje. Ali to nije suština, suština je u poštovanju sebe i drugog, a tako se poštuje činjenica da sam ja mogući kontakt i da mogu inficirati nekog", istakao je direktor IJZ.

"Suština je poštovanje mjera, bili izbori ili ne. Ako budemo poštovali mjere, nema razloga da brinemo", dodao je Mugoša.

Otvaranje granica

Direktor IJZ kazao da još nijesu predlagali mjere u vezi novih otvaranja granica.

"Bez obzira da li imamo više turista, ili manje turista, i oni su u obavezi da poštuju mjeri. Ako ne poštuju mjere, opet smo u velikom riziku. Svaki turista dužan je da poštuje svaku mjeru, isto kao i naši stanovnici.

Na pitanje novinara da li je spreman da podnese ostavku ako se posle izbora pogorša zdravstvena situacija, Mugoša je odgovorio:

"Odgovornost je na onome koji treba da poštuje mjere."

Izvor: rtcg