Razmatramo otvaranje granica ka regionu

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore ozbiljno razmatra dalje korake o ažuriranju liste kada je riječ o zemljama regiona, ali se ne smiju zaboraviti potencijalni brojeve ljudi koji bi došli, poručio je pomoćnik direktora te ustanove, Senad Begić.

On je istakao da se, osim otvaranja granica, razmatraju i uslovi koji će minimalizovati epidemiološki rizik.

Dva pacijenta životno ugrožena

U Crnoj Gori trenutno je hospitalizovano 170 osoba sa korona virusom, od čega je njih 29 u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštio je dr Sreten Kavarić. On je na konferenciji za mediji kazao da su dva pacijenta životno ugrožena i na respiratoru.

Kavarić je istakao da se operacije pacijenata sa malignim oboljenjima odvijaju po planu.

On je naveo i da je 119 zdravstvenih radnika inficirano ili se nalazi u samoizolaciji i čeka rezultate ponovnog testiranja.

Otvaranje granica

 Begić je kazao da će biti proširenja liste zemalja koje se nalaze na zelenoj listi i istakao da će se Ukrajina uskoro naći na ažuriranoj verziji.

"Insitut je napravio metodologiju koja je slična sa onom od EU gdje je jedan od ključnih parametara broj aktivnih slučajeva, a drugi ključan parametar je kretanje broja oboljelih i dugoročni trendovi. Ne zaboravite da je predlog za Rusiju došao od Operativnog štaba za turizam i MORT. Potrebno je vrijeme da otvaranje granica bude učinkovito", dodao je Begić.

"Kada se radi o ažuriranju liste država iz regiona, o tome se mora voditi računa i o tome i uslovima pod kojim će se otvoriti granice se razmatra", istakao je pomoćnik direktora IJZ.

Bitno poštovanje mjera

Begić je poručio da je poštovanje mjera jako bitno i da je za sve zdravstvene ustanove i pacijente to propisano.

"Postoje kategorije pacijenata kojima maska smeta, koji ne mogu da je nose, kod kojih izaziva paničan strah. Mora se raditi individualna procjena koristi nošenja maske i procjena štete ne nošenja maske", objasnio je pomoćnik direktora IJZ.

Ono što se vidi na terenu i u praksi u dosta slučajeva se sukobljava sa onim što je epidemiolozima poznato o aktuelnom virusu, pojasnio je Begić, na pitanje novinara o konkretnom slučaju jedne pacijentkinje.

"Po najnovijim preporukama, oporavljenom osobom se smatra ona osoba koja najmanje tri dana nije imala simptome i koristila terapiju, pri čemu je ta osoba u izolaciji bila najmanje dvije sedmice", rekao je Begić.

Dodao je na nijedna laboratorija na svijetu nije izolovala nijedan živ virus kod osobe koja je ispunjavala uslove oporavka, nakon tog perioda.

"PCR je kod određenih osoba bio je pozitivan pet do šest nedjelja, to su djelovi genoma virusa", naveo je Begić.

PCR testiranje

U toku je nabavka i najraniji rok kada bi PCR mašina mogla da stigne u Crnu Goru je kraj septembra do nove godine, odgovorio je Kavarić na pitanje novinara.

Institut za javno zdravlje Crne Gore danas je registrovao 50 novih slučajeva korona virusa. U posljednja 24 sata, kako je saopšteno, prijavljena je smrt četiri pacijenta sa Kovidom-19.

Izvor: RTCG