Mugoša: Sjutra se otvaraju granice sa Srbijom

Crna Gora sjutra otvara granicu sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

 On je, gostujući u jutarnjem programu televizije Vijesti, kazao da će za ulazak u Crnu Goru najvjerovatnije biti potreban PCR negativan test ili serološki ELESA. Prema njegovim riječima, odlučeno je da se granice otvore na zahtjev turističke privrede.

"Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava što znači da se izjednačava kriva", pojasnio je Mugoša. On je rekao da je Crna Gora ušla u fazu kojoj je i dalje visoka lokalna transmisija, ali je potpuno kontrolisana.

„U fazi smo poravnjavanja krive, očekujemo da se spušta niže. Situacija je odraz našeg ponašanja. Svi mi zajedno u ovom času ne ponašamo se dovoljno odgovorno“, kazao je Mugoša. On smatra da održavanje izbora 30. avgusta neće uticati na tok epidemije.

„Mi ako poštujemo mjere nošenje, maski, distancu, onda izbori nemaju velikog uticaja, niti će birti razlog za veće obolijevanje ljudi“, istakao je Mugoša. On je rekao da će do kraja sljedeće nedjelje imati konkretne preporuke za otvaranje škola, i da će vrtići, kako je naveo, sigurno da počnu sa radom od septembra.

 

Izvor: MINA