Škole da urade procjenu rizika

 Sve škole treba da urade procjenu rizika i da obezbijede obrazovanje djeci, uključujući i onu koja neće pohađati nastavu ako se bude organizovala tokom pandemije Covida-19, saopštili su iz UNICEF-a i ocijenili da jedno isto rješenje za sve škole nije preporučljivo.

Iz UNICEF-a su preporučili obrazovanje po mjeri djeteta i tokom pandemije koronavirusa.„U tom cilju, neophodno je školama obezbijediti ne samo nove tehnologije, već i obuke iz digitalne pedagogije kako bi mogle da organizuju kvalitetnu onlajn nastavu“, kazali su iz UNICEF-a.

Iz UNICEF-a smatraju da je neophodno u svakoj školi obezbijediti adekvatnu higijenu i uslove za njihovo bezbjedno ponovno otvaranje. „U slučaju da tokom pandemije dođe do zatvaranja neke škole zbog zdravstvenih rizika, preporučuje se da ona odmah pređe na onlajn nastavu za svu djecu i da istovremeno uloži napore da smanji rizike kako bi se škola mogla što prije bezbjedno vratiti na oflajn nastavu“, rekli su iz UNICEF-a.  UNICEF-ovi mladi reporteri su, povodom Međunarodnog dana pismenosti koji proslavlja 8. septembra, pitali učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, njihove roditelje i profesore šta misle o obrazovanju tokome pandemije, koje su prednosti i mane onlajn obrazovanja, plaše li se mogućnosti da se u školi zaraze koronavirusom, i kako bi trebalo organizovati školu.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander smatra da se do sada glas mladih najmanje čuo u javnoj debati na tu temu i da zato UNICEF kroz mlade reportere doprinosi da se u javnosti čuje i glas djece i mladih o svim pitanjima koja ih se tiču. „Nastavićemo da podržavamo razne grupe, posebno najugroženije, da učestuju u javnoj debati kako bi se prilikom donošenja odluka vodilo računa o njihovim potrebama. Svi imaju jednaka prava, pa stoga u javnoj debati treba da se čuju poruke svih građana“, rekao je Santander.

Izvor:MINA