SDT izviđa ima li propusta u nabavci vakcina

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) preduzima sve radnje i aktivnosti kako bi provjerilo tvrdnje koje je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović iznijela na konferenciji za novinare, kada je saopštila da je zbog propusta njenog prethodnika Kenana Hrapovića došlo do zastoja u pregovorima o nabavci vakcina.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je za taj list da je tim povodom formiran predmet i da je postupak u fazi izviđaja, i da će to tužilaštvo u najkraćem roku provjeriti sve navode aktuelne ministarke zdravlja, prikupiti dokaze i odrediti se prema njima.

Danu je prethodno iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) odgovoreno da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

Državni tužilac i portparol u ODT-u u Podgorici Vukas Radonjić u odgovoru za Dan je naveo da ODT kontinuirano prati medijska izvještavanja i javne nastupe javnih funkcionera.

On je kazao da ODT uvijek po službenoj dužnosti reaguje kada ocijeni da su u izvještavanjima i nastupima iznijeti ne samo osnovi sumnje, već i indicije da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti iz njegove stvarne nadležnosti.

“U konkretnom to nije slučaj, a s obzirom da se u javnom nastupu ministarke zdravlja eventualno ukazuje na nepravilan i nezakonit rad bivšeg ministra zdravlja i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje, može se raditi o krivičnom djelu iz stvarne nadležnosti SDT-a, koje je nadležno za krivično gonjenje javnih funkcionera za krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, naveo je Radonjić.

Izvor: Mina