S kovid potvrdama i u poslovne zgrade, trgovine...

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se nakon druge doze vakcine i biće odmah validna, jedna je od novih mjera Vlade Crne Gore koju je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

"Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih", rekao je Galić.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

"Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata", rekao je Galić.

Dozvoljava se, kako je rekao, izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Vakcina svodi rizik na minimum

Galić je na pres konferenciji povodom predstavljanja novih mjera rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv korone vakcine, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

Devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano: Galić Devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano: Galić

"To je dobar rezultat obzirom da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori", rekao je Galić.

Ponovio je da devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano, kao i ogromna većina hospitalizovanih pacijenata. Jasno je, kaže, i da korona ne bira žrtve.

"Molimo građane da vakcinacijom svedu na minimum rizik od težih obolijevanja i letalnih ishoda, da se ruke peru redovno, da se nose maske u zatvorenom prostori, te da se drži odstojanje", rekao je Galić.

Na bolničkom liječenju 377 kovid pacijenata

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović saopštila je da se na bolničkom liječenju nalazi 377 kovid pacijenata, a najveći broj njih je upravo u KCCG - 113.

"Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec. Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti", rekla je Radulović.

Izvor: Rtcg