Ne treba paničiti zbog omikron soja

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su poručili da ne treba paničiti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog omikron.

Glavna naučnica SZO Soumya Swaminathan saopštila je da se situacija ne razlikuje mnogo u odnosu na onu od prije godinu dana. Zvanični izvještaji pokazuju da su omikron sojem zaraženi ljudi u najmanje 40 država širom svijeta.

Još nije potpuno jasno da li je ovaj znatno mutirani soj više zarazan i više otporan na vakcine.Prvi podaci naučnika iz Južne Afrike, gdje je omikron prvi put otkriven, ukazuju na to da je možda više otporan na ranije stečeni imunitet. Međutim, naglašeno je da ovo nije konačni zaključak.

Dr Swaminathan je na konferenciji agencije Rojters rekla da je omikron "visoko zarazan", pozivajući se upravo na podatke iz Južne Afrike.Napomenula je da postoji mogućnost da ovaj soj postane dominantan u cijelom svijetu, ali da se to ne može sa potpunom sigurnošću zaključiti. Istakla da je delta soj i dalje najdominantniji.

"Koliko trebamo biti zabrinuti? Moramo biti spremni i oprezni, ne trebamo paničiti, jer nijesmo u mnogo drugačijoj situaciji u odnosu na godinu dana ranije", ocijenila je.

Izvor:rtcg