"Broj novih infekcija 55 odsto veći, broj umrlih stabilan"

Broj novih infekcija korona virusom u protekloj nedjelji skočio je za oko 55 odsto, dok je broj umrlih ostao stabilan, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija u najnovijem nedjeljnom izvještaju o pandemiji.

Prošle nedjelje je registrovano oko 15 miliona novih Kovid-19 infekcija i više od 43.000 smrtnih slučajeva. U svim djelovima svijeta je porastao broj novozaraženih, osim u Africi, gdje su zvaničnici zabilježili pad od 11 odsto.

U prethodnom izvještaju SZO je zabilježila 9,5 miliona novih infekcija u jednoj nedjelji, nevodeći da je riječ o "cunamiju".

Prema podacima SZO kod skoro 59 odsto novih infekcija u pitanju je omikron soj, za koji je, kako se navodi, dokazano da je zarazniji i da je otporan na imunitet stečen vakcinacijom ili preboljevanjem.  

Broj novozaraženih u Evropi porastao je za 31 odsto, dok je broj umrlih opao za 10 odsto. Najveći skok u broju zaraženih kovidom-19 zabilježen je u jugoistočnoj Aziji, gdje su slučajevi porasli za više od 400 odsto, a najveći broj zabilježen je u Indiji, Istočnom Timoru, Tajlandu i Bangladešu. Broj umrlih u regionu opao je za šest odsto.

Izvor: Rtcg