Warning: assert(): Assertion failed in /home/wwwradio/public_html/libraries/phputf8/mbstring/core.php on line 3

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/wwwradio/public_html/libraries/phputf8/mbstring/core.php:3) in /home/wwwradio/public_html/plugins/system/jat3/jat3/core/parameter.php on line 107

Warning: exif_read_data(): Unable to open file in /home/wwwradio/public_html/includes/application.php on line 263
Promovisan roman “Ćutanja iz Gore” - Radio Bijelo Bolje

Promovisan roman “Ćutanja iz Gore”

07 04 roman promocijaRoman “Ćutanja iz Gore”, autora Mirka Demića, promovisan je večeras u galeriji Centra za kulturu, u okviru kulturnog programa “Razgovori”.

 

Istaknutom romanopiscu, pripovjedaču i esejisti iz Kragujevca, nedavno je uručena nagrada “Meša Selimović”, za roman koji je večeras i predstavio bjelopoljskoj čitalačkoj publici.

“Ćutanja iz Gore “ prvi su dio petoknjižja u kome slijede već objavljene knjige: “Molski akordi”, “Ataka na Itaku”, “Trezvenjaci na pijanoj lađi” i “Po(v)ratnički rekvijem”. Iako je knjiga “Ćutanja iz Gore” poslednja objavljena, ona otvara svih pet. Kroz Petrovu Goru, koja je puna simbolike u svojoj istoriji, pokušao sam da ispričam jednu priču, poigravajući se sa mitovima Srbije i Hrvatske, o njenom nastanku. To je podzemna priča, koja se dešava u utrobi Petrove Gore”, pojasnio je Demić.

On je istakao da je motivaciju za ovaj roman našao u narodnoj pjesmi Kaluđersko vrelo, koju je zapisao prota Nikola Begović.

“Narodni pjevač je na svoj prost jezik preveo dvije ključne stvari u svakoj religiji, stvarnje i uništavanje svijeta. To je narodni pjevač ispričao na svoj način i te dvije slike su me podstakle i navele da napišem roman ”Ćutanja iz Gore”. Svi mi u našim vremenima samo smo plod nečega što je bilo ispred nas, mi smo dio jednog lanaca koji je beskrajan, dio nesporazuma i žrtve predrasuda i to je ono što sam prikazao ovim petoknjižjem”, kazao je Demić, ističući da je uloga književnosti upravo da ukaže na složenost međuljudskih i međunacionalnih odnosa.

07 04knjiga

Razgovor sa Mirkom Demić vodio je rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smilović, koji je istakao da je Demić atipična pojava na književnoj sceni, ne samo u Srbiji, već i na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

“Demić se na jedan specifičan način poigrava sa mitovima, koji su od svih balkanskih naroda prihvaćeni kao istorijske istine, kao nešto što je trajno i što se ne može mijenjati. Oduševljava me način na koji on razobličava te mitove, to je jako intresantan način književnog izražja”, kazao je Smailović, naglašavajući da ga je roman “Ćutanja iz Gore” posebno fascinirao jer je radnja smještena u svijetu mrtvih, a ne živih, što ukazuje na to da je pomirenje mitova moguće samo u tom svijetu.

07 04 roman promocija

Mirko Demić je rođen 1964. godine u Gornjem Klasniću kod Gline. Objavio je knjige proze:” Jabuke Hesperida”, romane “Ćutanja iz Gore”, “Slamka u nosu”, “Ćilibar, med, oskoruša”, “Apokrifi o Furtuli”, “Sluge hirovitog lučonoše”, “Po(v)ratnički rekvijem Trezvenjaci na pijanoj lađi”, pripovijetke” Molski akordi” i “Ataka na Itaku”. Pored toga objavio je nekoliko knjiga eseja i priređivačkih knjiga. Za knjigu pripovijedaka “Molski akordi“ dobio je Andrićevu nagradu, za roman “ Trezvenjaci na pijanoj lađi” nagradu “Dejan Medaković”, a za roman “ Ćutanja iz Gore” nagradu „Meša Selimović“.

07 04 publika

Program "Razgovori", Centar za kulturu i Ratkovićeve večeri poezije organizuju  dvomjesečno sa najistaknutijim stvaraocima iz regiona.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MOLIMO VAS DA U SLUČAJU PREUZIMANJA SADRŽAJA NAVEDETE RADIO BIJELO POLJE KAO IZVOR

desavanja u gradu novivisoka skola za komunikacije1