Brisel zabrinut za migrante u BiH

Brisel zabrinut za migrante u BiH

EK je zabrinuta zbog toga što BiH nije predložila lokacije i kapacitete za boravak migranata, uprkos tome što je EK bila spremna da obezbijedi finansijsku podršku.

Ovo je saopšteno iz te institucije poslije sastanka sa zvaničnicima BiH. Kako je saopšteno, od BiH je zatraženo da bez daljeg kašnjenja obezbijedi odgovarajuće lokacije za tu namjenu, prenose."Nezavisne".

Evropska komisija podsjeća da je od 2018. pružala pomoć BiH za prihvatne centre u iznosu od 24 miliona eura i pozvala je nadležne da učine sve kako bi bilo poboljšano funkcionisanje trenutno raspoloživih prihvatnih centara, kao i da se migranti i izbjeglice hitno izmjeste iz neadekvatnog prihvatnog centra Vučjak.

Prema evropskim podacima, od januara prošle godine u BiH je ušlo skoro 36.000 izbjeglica i migranata, a trenutno u toj zemlji boravi oko 7.400, od kojih je 4.100 smješteno u centre koje je finansirala EU. Od 2007. do danas EU je za migracije i menadžment granica kroz instrumente pretpristupne pomoći Bosni i Hercegovini pružila pomoć vrijednu 48,6 miliona eura.

 

 

Izvor: AntenaM