Na Kosovo nijedan strani državnik, pa ni Vučić

Kosovske vlasti su saopštile da neće dozvoliti predstavnicima nijedne druge države da dođu na Kosovo i vode kampanju tokom izbornog procesa.

Kako prenosi portal Kosovo online, ove reakcije zvaničnika u Prištini dolaze uslijed najave određenih beogradskih vlasti, da će posjetiti Kosovo u toku predizborne kampanje za parlamentrane izbore, koji će se održati 6. oktobra, piše RSE.

Savjetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetlir Ziberaj, izjavio je da kosovske institucije neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo nijednom predstavniku druge zemlje, posebno srpskim zvaničnicima, sa ciljem da organizuje kampanju na Kosovu.

"Apsolutno, nijedan državni predstavnik, bilo koje države, neće moći da dođe ovdje i vodi kampanju. U tom smislu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posjetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumijemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju i stvaraju unutrašnje tenzije.", kazao je Ziberaj.

On je potvrdio da kosovske institucije sarađuju sa međunarodnom zajednicom, kako bi se obezbijedio mirni izborni proces, gdje će se građanima zagarantovati slobodno glasanje.

Podsjećamo, Ziberaj je ranije istakao, da se ta zabrana odnosi i na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, osvrćući se na mogućnost njegove posjete.

“U ovom periodu se neće dozvoliti ulazak nijednoj osobi, koja namjerava da zaoštri situaciju. Na Kosovo neće moći da uđe niko ko ima za cilj destabilizaciju”, poručio je on.

 

Izvor: RTCG