"Postoji prostor za sporazum Beograda i Prištine"

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio JE da postoji mali prostor za mogućnost postizanja sporazuma Beograda i Prištine i to između formiranja vlade na Kosovu i izbora u Srbiji, prenio je portal Kossev.

Palmer, koji je juče govorio na Bledskom strateškom forumu, rekao je da nema vremena za gubljenje i da treba iskoristiti tu mogućnost dodajući da očekuje od Evropske komisije da se što prije pripremi za nastavak dijaloga i ubrza tranziciju između dva visoka predstavnika – od Federike Mogerini na Žozepa Borela.

"Naš cilj je da dvije strane vratimo za pregovarački sto, očekujemo da nova kosovska vlada bude naš snažan partner, da bude za dijalog, ukine takse i ozbiljno radi ka postizanju sporazuma", rekao je Palmer.

Specijalni predstavnik je izrazio nadu da će SAD ubijediti šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "kampanja za povlačenje priznanja kontraproduktivna" i dodao da svi moraju da se fokusiraju na krajnji cilj - normalizaciju odnosa i otvaranje puta ka EU kako za Srbiju, tako i za Kosovo.

Izvor: beta