Odbijen prijedlog za razrješenje Janeve

Makedonski parlament odbio je prijedlog VMRO-DPMNE da se glasa o razriješenju specijalne tužiteljke u ostavci Katice Janeve, osumnjičene u korupcionaškoj aferi Reket.Poslanička grupa VMRO-DPMNE predložila je da se to pitanje stavi na dnevni red, saglasno preporuci Komisije za izbor i imenovanje i Savjeta javnih tužilaca, prenio je makedonski portal Plusinfo.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski iznio je, kao dodatni argument, to što je osumnjičena u slučaju "Reket" u pritvoru, odakle je davala prijedloge, naredbe i odlučivala, što je protivzakonito.

Mickoski kaže da je "nejasno zašto vlast štiti Janevu od razrješenja kada je cjelokupnoj javnosti očigledna njena zloupotreba pozicije specijalnog javnog tužioca".

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi je stavio danas prijedlog o razrješenju Janeve na glasanje, ali je prethodno obrazložio da razrješenje šefice Specijalnog javnog tužilaštva treba da bude na posebnoj sjednici i uz prethodni politički dogovor.Mandat Katice Janeve ističe 15. septembra.

 

Izvor:N1