Četiri godine od terorističkih napada u Parizu

Navršavaju se četiri godine od terorističkih napada u Parizu, gdje je 13. novembra 2015. u nekoliko simutalnih napada poginulo 130 osoba, a više od 400 povrijeđeno.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo će danas sa članovima vlade tokom dana obilaziti mjesta napada gdje će položili vijence uz minut ćutanja.

Komemoraciji i obilasku mjesta napada će se pridružiti razne političke ličnosti, gradski odbornici i ministri.

Prošle godine su bili prisutni bivši francuski predsjednik Fransoa Oland i bivši ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, koji su bili na vlasti za vrijeme napada.

Francuski mediji uoči godišnjice najviše pominju preživjele u napadima i istrage koje su pokrenute, uz ocjenu da je to najveći napad na tlu Francuske od Drugog svjetskog rata.

Tri bombaša samoubice digli su se u vazduh simultano, prvi u blizini fudbalskog stadiona za vrijeme utakmice, drugi ispred koncertne hale Bataklan za vrijeme koncerta i treći ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana.

Najviše žrtava, 90, bilo u Bataklanu. Taj napad se dogodio deset mjeseci poslije terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

Zbog tih napada je 2015. uvedeno vanredno stanje što je izuzetna rijetka mjera u Francuskoj, koja je prvi put uvedena 1955. godine na početku rata za nezavisnost Alžira i kasnije samo jednom, tokom nereda u predgrađima francuskih gradova 2005. godine.

 

Izvor:RTCG