Izložba „Nova balkanska mitologija“ u četvratk, 8. avgusta, u Centru za kulturu

Izložba crteža „Nova balkanska mitologija“, autora Danila Vukovića, biće otvorena sjutra u bjelopoljskom Centru za kulturu, sa početkom u 19 časova.

Kao umjetnik i hroničar svog vremena Vuković ilustarcijom mitoloških bića prikazuje probleme savremnog običnog čovjeka.

 “Riječ je o seriji crteža koji opisuju probleme jednog običnog malog čovjeka, a iako je prvobitni naziv izložbe bio „Moderna srpska mitologija”, s obzriom da je riječ o onome što pogađa cijeli Balkan, došlo je i do promjene u nazivu”, kazao je Vuković za Radio Bijelo Polje.

Tuš i pero, kao i bogatsvo linija, Vuković je iskoristio da ukaže na socijalne i društvene pojave, a kako je istakao čovjek mora da uđe u koštac sa tim problemima i da bude društveno angažovan pojedinac.

“Što se tiče likovnog momenta, koristio sam tuš i pero, bavio se istraživanjem u liniji, a konceptulnom smislu, ova izožba je priča o problemima balkanskog malog čovejka”, naveo je ovaj umjetnik.

Nakon više od deset samostalnih izožbi, Vuković  po prvi put izlaže u Bijelom Polju, gradu koji je njegov drugi zavičaj.

“Svako ljeto sam provodio ovdje, moji korijeni potiču iz ovog kraja, tako da mi je izuzetno drago što ću se i u tom umjetničkom smislu predstaviti Bjelopoljcima, a  još veća je čast izlagati u Bijelom Polju, gradu sa bogatom umjetničkom tradicijom i istorijskim nasljeđem”, rekao je Vuković.

U bjelopoljskom Centru za kulturu sjutra će biti prikazano oko 25 crteža, koji su samo dio Vukovićeve izložbe „Nova balkanska mitologija“.

Danilo Vuković je rođen u Kraljevu 1986. godine.  Završio je srednju umjetničku školu ”Bogdan Šuput ” u Novom Sadu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsjek grafika. Završio je master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, disciplina crtež.

Autorka: Sanja Čujović

Foto:Centar za kulturu

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE