Film “Sine” sjutra u Cenrtu za kulturu od 18h

Sekretarijat za lokalnu samoupravu - Kancelarija za rodnu ravnopravnost  i JU Centar za kulturu "Vojislav Bulatović - Strunjo" Bijelo Polje, u saradnji sa Domom zdravlja Bijelo Polje i JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje uz medijsku podršku Radija Bijelo Polje, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica 11. oktobra, organizuju akademiju pod nazivom “Zajedno za djevojčice”.

Tom prilikom biće prikazan kratki animirani film "Sine" autora/ke Nine Đukanović i Gorana Ivanovića, o životu ćerki u Crnoj Gori i problemu selektivnih abotusa kao i panel na istu temu, uz učešće stručnjaka iz oblasti mentalnog i reproduktivnog zdravlja iz Doma zdravlja Bijelo Polje. Učenici/ce  muzičke škole izvešće više kompozicija. 

Film Crnogorska monodrama “Sine”, tragedija u tri čina, žensko rođenje, život i smrt, je premijerno prikazan u Krakovu, koji je kvalifikacioni za Oskara i izabran je između nekoliko hiljada kandidata. Zatim je  prikazan u programu Svjetske panorame na jednom od najznačajnijih festivala animacije, na zagrebačkom Animafestu kao i u Rumuniji gdje je dobio počasno priznanje. 

Pozivamo vas na premijerno bioskopsko prikazivanje filma “Sine” u Crnoj Gori, koje će biti održano u Bijelom Polju, 10.10.2023. godine u 18h u Centru za kulturu. 

Vašim prisustvom daćete doprinos ovoj akciji u cilju podizanja svijesti javnosti o decenijskom problemu i posledicama koje proističu po pojedince/ke, porodicu i demografske posledice za ukupno društvo. 

Crna Gora se nalazi u evropskom vrhu po broju polno selektivnih abortusa.

Zastrašujuća posljedica ovog prenatalnog femicida, već danas se izražava u hiljadama nedostajućih žena reproduktivne dobi – Crnoj Gori trenutno nedostaje 3.000 žena reproduktivne dobi, a narednoj generaciji nedostajaće 8.000, što dovodi do velikih demografskih problema.

Posljedica toga je pojava na koju je ukazao Populacioni fond Ujedinjenih nacija - našoj državi 2012. godine nedostajalo je oko 3.000 žena! Odnosno, prema podacima Monstata tokom posljednje dvije decenije u Crnoj Gori se u prosjeku rađalo 109 dječaka naspram 100 djevojčica. Nauka je dokazala da je dozvoljeno odstupanje, usljed uticaja prirodnih faktora i faktora sredine, najviše tri do šest dječaka, odnosno predominacije 52 odsto muških novorođenčadi. 

Selektivnim abortusom povređuje se osnovno ljudsko pravo na jednake šanse za rođenje. Posledice po psihofizičko stanje žene mogu biti trajne. 

 

Saopštenje: Kancelarija za rodnu ravnopravnost

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu