Nezaposlene osobe nijesu u obavezi da, u toku trajanja privremenih mjera Vlade, dolaze u biroe rada

U skladu sa preporukama Vlade Crne Gore za sprovođenje privremenih mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim virusom korona, a u cilju zaštite korisnika prava iz Zakona o posredovanju pri zapošljvanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, poslodavaca, korisnika usluga i zaposlenih u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, kolegijum menadžmenta Zavoda obavještava javnost o sledećim privremenim mjerama:

 • Proces rada se odvija uz primjenu rotirajućih dežurstava u cilju zaštite zdravlja zaposlenih u Zavodu;
 • Rad sa strankama centralne arhive Zavoda privremeno se ograničava na period od 8 do 12 časova svakog radnog dana, uz poseban režim ulaska u prostorije Zavoda. U prostorijama ne smije boraviti više od jedne stranke, a o čemu će voditi računa ovlašćeni službenici Zavoda;
 • U toku trajanja mjera Vlade Crne Gore, nezaposlena lica nijesu u obavezi da dolaze u područne jedinice/biroe rada, a u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Obavještenje o sledećem javljanju nezaposlena lica će dobiti putem telefona; 
 • Rokovi za predaju zahtjeva za novčanu naknadu u skladu sa Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kao i zahtjeva za ostvarivanje prava shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom biće zamrznuti dok traju privremene mjere. Svi zahtjevi koji se predaju nakon prestanka privremenih mjera, a trebali su biti predati u ovom periodu smatraće se da su podneseni u zakonskom roku;
 • Pozivaju se svi korisnici naših usluga da privremeno odlože predaju svih zahtjeva za ostvarivanje drugih prava shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, osim ako se radi o hitnim slučajevima;
 • Prijava slobodnih radnih mjesta od strane poslodavaca vršiće se isključivo putem mail-ova koji su dostupni na sajtu Zavoda www.zzzcg.me, a koji se mogu preuzeti OVDJE,
 • Prekida se rad prvostepenih komisija za profesionalnu rehabilitaciju;
 • U toku trajanja privremenih mjera, Zavod obustavlja organizovanje grupnog informisanja i radionica.

Objavljivanje javnog poziva Programa grantova za samozapošljavanje, kofinansiranog od strane Evropske unije, odgađa se do prestanka privremenih mjera.

Apelujemo na sve poslodavce koji među svojim zaposlenima imaju lica sa invaliditetom da u toku trajanja privremenih mjera licima sa invaliditetom omoguće rad od kuće. Ova preporuka se daje u cilju zaštite zdravlja ovih lica s obzirom da se radi o ranjivoj kategoriji stanovništva. Zavod obavještava da će za vrijeme privremnih mjera odlučivati po zahtjevima za ostvarivanje prava na subvenciju, a za postojeće korisnike tog prava će se nastaviti isplata subvencije u visini utvrđenoj Zakonom.

Kontakt telefoni i e-mejl adrese putem kojih zainteresovana lica mogu dobiti sve potrebne informacije nalaze se na zvaničnoj internet stranici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore www.zzzcg.me, koji se mogu preuzeti OVDJE,  kao i na ulaznim vratima svakog biroa rada.

Podsjećamo da je Zavod za zapošljavanje Crne Gore za potrebe rada u vrijeme trajanja privremenih mjera Ministarstva zdravlja otvorio mailove radi komunikacije sa strankama:

 • za opštinu Podgorica: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštinu Cetinje:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštinu Danilovgrad: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštinu Tuzi: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštinu u okviru glavnog grada – Golubovci: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Bar, Ulcinj i Budva: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Berane i Andrijevica: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Rožaje i Petnjicu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Plav i Gusinje: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Herceg Novi, Kotor i Tivat: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za opštine Pljevlja i Žabljak: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • za Fond za profesionalnu rehabilitaciju: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U cilju obezbjeđivanja uslova za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i sprječavanje širenja virusa korona Zavod za zapošljavanje Crne Gore još jednom apeluje na sve korisnike usluga da se prvenstveno obraćaju telefonskim putem ili e-mailom i moli ih za razumijevanje i prihvatanje sugestije da izbjegavaju dolazak u prostorije biroa rada.

U ovoj delikatnoj situaciji potrebno je da svi damo maksimalan lični doprinos. Poštujući predložene mjere iskazujemo solidarnost i odgovornost u danima koji su pred nama.

 

Izvor i foto: zzzcg.me

Tekst objavila: Sanida Kajević