Pejović: Nasilje je najdrastičniji oblik kršenja ljudskih prava

U okviru međunarodne kampanje “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama” danas je u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu održana javni čas, sa ciljem da se učenici osnovnih škola upoznaju sa problemom nasilja, koje je sve prisutnije u drštvu.

Iako zakonski okvir garantuje i štiti prava žena i ravnopravnost muškaraca i žena u društvu, situacija u našem društvu je drugačija, žene su često diskriminisane po osnovu pola, a sami tim i postaju žrtve nasilja, kazala je na današnjem javnom času načelnica Odjeljenja za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu za ljudska prava, Biljana Pejović.

“Iako u društvu treba jednako da dijelimo uloge, u praksi imamo potpuno drugačiju situaciju. Djevojčice ili žene su često izložene nasilju, prije svega u porodici, a vršioci su najčešće supruzi, očevi, braća, što pokazuju i istraživanja. Nasilje je jedan od najdrastičnih kršenja ljudskih prava i zato moramo promovisati prave vrijednosti, kako bi se iskorijenio svaki oblik takvog devijantnog ponašanja, koje kasnije dovodi i do drugih problema”, kazala je Pejović.

On je istakla da nasilje nad ženema i u porodici više nije privatno pitanje, već opšte-društveno i poručila mladima da prijavljuju nasilje, ako ga primijete ili pak dožive.

Predstavnica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Aleksandra Vujisić, ukazala je mladima na neophodnost borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

“Svako od nas ima ulogu i odgovornost u sprječavanju  rodno zasnovanog nasilja. Kada govorimo o nasilju uglavnom pomislimo na fizičko nasilje, međutim rodno zasnovano nasilje podrazumijeva mnogo više od toga, ono može uključivati intelektualno zlostavljanje i ekonomsko”, pojasnila je Vujisić.

Predstavnica Misije OEBS-a u Crnoj Gori podvukla je i da dostizanje rodne ravnopravnosti doprinosi jačanju uzajamnog poštovanja, promovisanju jednakih mogućnosti za oba pola.

“Zato je važno da zajedničkim naporima riješimo ovaj problem, a uključujići i mlade razvijamo njihovu svijest i ukazujemo im na važnost poštovanja ljudskih prava i moralnih načela”, dodala je predstavnica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Aleksandra Vujisić.

Javnom času prisustvovala je i potpredsjednica Opštine Bijelo Polje, Nemša Omerhodžić, koja je takođe ukazala na važnost promovisanja rodne ravnopravnosti, koja je suštinski uslov pravednosti i jednakosti.

U tom smislu, Omerhodžić je istakla da se Bijelo Polje već prepoznaje kao opština koja radi na očuvanju ravnopravnosti i to naročito kroz rad kancelarije koja se bavi tom tematikom.

“Opštinska Kancelarija za rodnu ravnopravnost u kontinuitetu sprovodi aktivnosti koje imaju za cilj implementaciju Lokalnog  plana akcije za rodnu ravnopravnost za Opštinu Bijelo Polje, koji je donesen još 2014. godine  i zavšava se ove. Takođe, u saradnji sa Centrom za bezbjednost i Centrom za socijalni rad, sprovodi niz aktivnosti, čiji su rezultati zaista vidlji u društvu”, kazala je potpredjsednica Opštine Bijelo Polje i posebno pohvalila Almasu Rizvanović i Elvira Strikovića, kao i Miloš Kljajevića, koji rukovode tom kancelarijom.  

Javni čas održan je u okviru globalna, svjetska kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koju obilježava 1,700 organizacija u preko 100 država svijeta. Kampanja je počela 25. novembra -Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završiće se 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.

Moderatorka današnjeg javnog časa bila je Maja Jović, ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE