Bjelopoljac dr Igor Spurnić, uspješan hirurg na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (video)

0Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena i uz karcinom grlića materice, drugi je uzročnik smrti u ženskoj pupulaciji. Iako je  početak razvoja i nastanka maligne ćelije u organizmu za nauku  još uvijek nepoznanica, poznati su riziko faktori koji dovode do nastanka ovog oboljenja, kazao je doktor Igor Spurnić, specijalista hirurg na Klinici onkološke hirurgije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i asistent na Katedri hirurgije Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, dr Spurnić je istakao da postoje faktori rizika na koje možemo i na koje ne možemo da utičemo i koji su konstanta.  

dr Igor Spurnić, specijalista hirurg na Klinici onkološke hirurgije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i asistent na Katedri hirurgije Medicinskog fakulteta u Beogradu

 „Riziko faktori na koje ne može da se utiče su prije svega životna dob, jer što je osoba starija veći je rizik da oboli od raka dojke kao i od drugih malignih tumora.Takođe, u ovu grupu spadaju i pol, jer je ovaj karcinom učestaliji u ženskoj populaciji, zatim pozitivna lična anamneza i genetika.

Što se tiče faktora rizika na koje možemo da utičemo to su fizička neaktivnost, neumjerenost u hrani i piću, nepravilna i jednolična ishrana, rađanje i upotreba hormonske terapije. Ova druga grupa je nama ljekarima u stalnom fokusu u smislu primarne prevencije za nastanak karcinoma dojke“, naglašava dr Spurnić.

 

Doktor Spurnić kaže  da nijesu sve promjene u grudima opasne, ali u slučaju pojave čvorića u jednoj dojci a koji ne postoji u istoj regiji druge dojke, zatim, promjene na koži, crvenilo i upala, uvlačenje bradavica, promjena oblika, mreškanje dojke ili curenje i pojava sukrvičavog iscjedka iz dojke, obavezno treba potražiti pomoć ljekara.

U cilju ranog otkrivanja bolesti savjetuje, prije svega samopreglede dojke jedanput mjesečno, od petog do desetog dana mentrualnog ciklusa, a potom i druge dijagnostičke procedure. Ženama starijim od pedeset godina  preporučuje mamografski pregled dojke svake druge godine, a onim mlađim,  redovne  kliničke i ultrazvučne preglede.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Dalibor Rakočević

 

 

 Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE