Ovogodišnji agrobudžet vrijedan 52,4 miliona eura (video)

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali su danas agrobudžet za 2019. godinu koji iznosi 52,4 miliona eura, i veći je preko 31 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ukupno je predviđeno 58 mjera za podršku razvoju poljoporivrede, ribarstva, realizaciju mjera koje se odnose na bezbjednost hrane, zdravstvenu zaštitu životinja I fitosanitarne mjere.

Mjere će biti realizovane kroz direktna plaćanja a biće nastavljana i podrška biljnoj i stočarkoj proizvodnji,  investicijama u voćarstvu, nabavci mehanizacije, unapređenju stočnog fonda ali i nezaobilazna mjera unapređenje infrastrukture u seoskim područjima.

,,Kada su u pitanju direktna plaćanja, ove godine kroz te mjere opredijeljena je podrška nešto manje od osam miliona eura, kod podrške biljnoj proizvodnji ona se opredjeljuje po biljnom hektaru obradive površine i iznosi 180 eura. U fokusu su mladi poljoprivredni proizvođači, pa je za njih obezbijeđeno i dodatnih 10 eura po hektaru, kao i kod podrške investicijama. Nastavljamo sa važnom mjerom direktne podrške u stočarskoj proizvodnji, govedarstvu, ovčarstvu i stočarstvu kao i za tov junadi, bikova i volova“, kazala je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za poljoprivredu, Radana Damjanović.

Ona je istakla da u ovogodišnjem agrobudžetu dominiraju mjere  ruralnog razvoja, a ukupno će biti realizovana 24 javna poziva kroz te mjere, i dodaje, da je za te namjene opredijeljeno više od 32 miliona eura.

,,Najvažnije za velike poljoprivredne proizvođače jeste to da se ove godine realizuju i javni pozivi kroz IPARD program i za tu namjenu su izdvojena značajna sredstva. Kroz sve mjere došlo je do povećanja u iznosu podrške, ali i do novine u pogledu kriterijuma, uglavnom kada je riječ o podršci mliječnom sektoru, upravo na mjere podrške tržišnoj proizvodnji mlijeka pa je došlo do promjene kriterijuma u kvalitetu mlijeka i broja mikroorganizama u mililitru sirovog mlijeka. Fokus je stavljen na kvalitet. Novina se odnosi na broj mikroorganizama i somatskih ćelija pa je broj mikroorganizama sa milion spušten na 600 hiljada mikroorganizama i 400 hiljada somatskih ćelija, što je uslov za isplatu osnovne premije od šest centi po litru isporučenog mlijeka“, ističe Damjanović.

Prisutne poljoprivredne proizvođače pozdravio je i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, koji je kazao da država ali i Opština ulažu značajna novčana sredstva za podsticaj poljoprivrede u Bijelom Polju.

,,Opština preko svojih nadležnih organa ulaže značajna sredstva za izgradnju infrastrukture na ruralnom području, izgradnjom vodovoda, održavanjem i izgradnjom puteva, ali donosi i realizuje mjere poreskih olakšica za poljoprivredne proizvođače. Predlogom budžeta za 2019. godinu planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 270.000,00 eura, što je za 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, poručio je predsjednik Smolović.

Mjere podrške poljoprivredi u ovoj godini predstavljali su načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva, Gojko Babović, i načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, Vukota Stanišić.

Bjelopoljski poljoprivredni proizvođači danas su bili zainteresovani za dobijanje odgovora o stočarskoj i biljnoj proizvodnji, preradi mlijeka, unapređenju stočnog fonda, prevozu malina i drugog voća, podršci zasnivanja novih voćnih zasada ali i nabavci mehanizacije, kao i drugim mjerama.

Ovogodišnji agrobužet sa mjerama podrške zainteresovani mogu naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE